Türkiye'nin gündemindeki teleferikler Ankara'da ne durumda?

Antalya'da meydana gelen teleferik faciasının ardından vatandaşlar Ankara'daki teleferiklerin durumunu merak edip sorgulamaya başladı. anadolugazete.com.tr ise Ankara'nın teleferiklerini araştırdı. İşte detaylar...

ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU

Ankara'da vatandaşlar tarafından yeni yeni tercih edilmeye başlanan teleferik sistemi Ankara'nın iki farklı ilçesinde yer alıyor. Teleferik hattının biri Yenimahalle'de diğeri ise Keçiören'de aktif olarak vatandaşlar tarafından kullanılıyor.

YENİMAHALLE'DEKİ TELEFERİK 2014'TE AÇILDI

Ankara'nın Yenimahalle ilçesi ile Şentepe arasında yapılan teleferik sistemi, Türkiye'de bir ilke imza atarak toplu taşıma için kullanılmaya başlandı. Proje, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 13 Şubat 2012 tarihli 172 kararı doğrultusunda hayata geçirildi. İhale süreci 15 Ağustos 2012'de başlayan proje, teknik görüşmeler sonucunda güzergah ve sistem detayları netleştirildikten sonra hayata geçirildi. İhalesi 26 Mart 2013'te yapılan projenin yapımına 14 Mayıs 2013'te başlanarak, 17 Haziran 2014'te hizmete açıldı.

Yenimahalle–Şentepe Teleferik Sistemi, Yenimahalle metro istasyonundan başlayıp Şentepe merkezine kadar uzanan bir hatla 2 bin 400 kişi/saat kapasiteli toplu taşıma imkanı sunuyor. 3 bin 257 metrelik uzunluğa sahip teleferik hattı, 4 durakla donatılmış olup, aynı anda 106 kabinin hareket etmesine olanak tanıyor.

TEKNİK DURUM

anadolugazete.com.tr'nin ABB kaynaklarından edindiği bilgilere göre, teleferiklerin çalışma sistemi, bakımları ve yolcu taşıma süreleri şöyle:

"Sistemin kapasitesi, tek yönde saatte 2400 kişidir. Teleferik sistemimiz haftanın 7 günü, 06.00 – 21.00 saatleri arasında çalışarak günde ortalama 8000 yolcu taşımaktadır.

Yenimahalle-Şentepe arasında 4 duraklı 106 kabinin aynı anda hareket edebileceği teleferik sisteminin 1.etap uzunluğu 1.457 metre, ikinci etap 1.800 metre olmak üzere toplam 3.257 metredir. Güzergâh boyunca toplam 20 adet direk bulunmakta olup en yüksek direk uzunluğu 67 metredir.

1.durak ile 4. durak arası işletim süresi, rüzgâr hızına bağlı olarak değişmektedir. Direklerin üzerinde bulunan sensörler rüzgâr hızını algılamakta ve sistemin emniyetli bir şekilde çalışması için hız yavaşlatılmaktadır. İşletim süresi, yaklaşık 13 dk. sürmektedir.

Normal sürüşte sistemin maksimum hızı 6m/s’dir. Ancak yolcu güvenliği ve istasyon giriş çıkışlarında yolcuların panik olmaması amacıyla normal işletim hızı 4m/s ile yapılmaktadır. Rüzgâr hızının saatte 50 km/s’e çıktığı durumlarda sistem uyarı vermeye başlamaktadır ve işletim hızı 3 m/sn hıza düşürülerek işletim yapılmakta, 70 km/s hıza çıktığı durumlarda ise yolcu alımı durdurulup yolcu tahliyesine başlanarak işletme kapatılmaya başlanmaktadır.

Bakımlar günlük, 240 saatlik, 1500 saatlik, 3000 saatlik, 4500 saatlik, yıllık ve 7500 saatlik olarak belirlenmiş bakım planlarına göre yapılmaktadır. Düzenli olarak belirli periyotlarla değişmesi gereken sarf malzemelerin ise değişimi yapılmaktadır."

METRODAN İNEN YOLCULARI KISA SÜREDE ŞENTEPE'YE ULAŞTIRIYOR

Her bir kabin, 15 saniyede bir istasyona giriş yapıyor ve minimum 13,5 dakikada 200 metrelik kot farkını aşarak yaklaşık 3 bin 257 metrelik mesafeyi kat ediyor. Bu sistem, Yenimahalle metro istasyonu ile Şentepe merkezini birbirine bağlayarak metrodan inen yolcuları beklemeden kısa sürede Şentepe'ye ulaştırıyor.

Ankara'da metro ile senkronize şekilde çalışan teleferik sistemi, trafik akışını rahatlatarak yol üzerindeki yükü azaltıyor. Engelli, yaşlı, çocuk ve toplumun her kesimi tarafından kolaylıkla kullanılabilen bu sistem, şehir içi ulaşımda önemli bir alternatif sunuyor.

KEÇİÖREN'DEKİ TELEFERİK 2008'DEN BERİ AKTİF

Subayevleri Mahallesi'ndeki Atatürk Bahçesi ile Tepebaşındaki Güçsüzler Yurdu arasında hem ulaşım hem de turistik gezi hizmeti sunan teleferik, 2008 yılından beri kesintisiz olarak hizmet veriyor.

Hizmete açıldığı dönemde Avrupa ve Türkiye'nin en uzun hattına sahip olarak bilinen teleferik, şu anda en uzun şehir içi teleferik hatları arasında ilk üçte yer alıyor. bin 653 metre uzunluğundaki hat, her biri 8 kişilik toplam 16 kabinle donatılmış olup, yolculara özel ışıklandırması eşliğinde 20 dakika süren keyifli bir seyir imkanı sunuyor. Teleferiğin en yüksek noktası 85 metre olarak belirlendi.

DÜZENLİ OLARAK PERİYODİK BAKIMDAN GEÇİRİLİYOR

Güvenli ve konforlu bir ulaşım deneyimi sunan teleferik tesisleri, emniyetli bir yolculuk için düzenli olarak periyodik bakımdan geçiriliyor. Bu sayede, kullanıcılar her seferinde güvenli ve keyifli bir yolculuk yapma avantajına sahip oluyor.

Teleferik hattı, hem yerel halkın günlük ulaşım ihtiyaçlarını karşılarken hem de turistlere şehri kuşbakışı keşfetme fırsatı sunarak Subayevleri Mahallesi ile Tepebaşı arasındaki bağlantıyı güçlendiriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri