Türkiye'nin ilk atıksız marketi 'Tarım Kredi Sıfır Market' Ankara'da

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, Ankara'da açtığı 'Tarım Kredi Sıfır Market' ile atıksız alışverişi teşvik ediyor. Tüketicilere kendi kaplarıyla alışveriş yapma imkanı sunan market, geri dönüşüm ve enerji tasarrufu sistemleriyle çevreye katkı sağlıyor.

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Atık miktarını azaltmak amacıyla Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından tasarlanan "Tarım Kredi Sıfır Market", Başkent Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Beytepe Mahallesi'nde hizmet vermeye başladı. Bu yenilikçi konsept market, ambalaj ve plastik poşet gibi tek kullanımlık plastiklerden kaynaklanan atık miktarını azaltarak çevreye önemli katkılar sağlamayı hedefliyor.

AMBALAJSIZ ALIŞVERİŞ İMKANI

Tarım Kredi Sıfır Market, tüketicilere kendi kaplarını getirerek veya marketten edinebilecekleri kaplarla alışveriş yapma imkanı sunuyor. Bu sayede deterjan, çiğ süt, kuru yemiş, bakliyat, sıvı yağ gibi ürünleri istedikleri miktarda ve paketli ürünlere göre daha avantajlı fiyatlarla satın alabiliyorlar. Bu yöntem, hem tüketici bütçesine hem de çevreye olumlu etki yapıyor.

GERİ DÖNÜŞÜM VE İNDİRİM AVANTAJI

Market içerisinde cam, metal, plastik ambalajların toplanarak geri kazanıma gönderilmesi için geri dönüşüm otomatı bulunuyor. Bu otomat, tüketicilerin her şişe atımı karşılığında mağaza alışverişlerinde 50 kuruş indirim sağlamasına olanak tanıyor. Ayrıca, ambalaj iadesine ait depozito fişleri de markette yapılan alışverişlerde ödeme aracı olarak kullanılabiliyor.

SİSLEME SİSTEMİ MEYVE VE SEBZELER GÜN BOYU TAZE DURUYOR

Markette bulunan sebze ve meyve reyonunda, yüzde 70'e varan su tasarrufu sağlayan damla sulama sistemiyle üretilen meyve ve sebzeler, "sisleme" sistemiyle gün boyu taze tutuluyor. Bu sistem, hem ürünlerin tazeliğini koruyor hem de su tasarrufu sağlıyor.

ÇEVRE DOSTU TEKNOLOJİDE ÖNCÜ

Market, sadece atık miktarını değil, enerji kullanımını da azaltacak sistemler kullanıyor. Satış alanlarında gün ışığına duyarlı, aydınlatma seviyesi ayarlanabilen LED aydınlatmalarla enerji tasarrufu sağlanıyor. Ayrıca, ürün fiyatlarının yazıldığı kağıt etiketlerin yerine elektronik raf etiketleri kullanılarak doğaya zararlı toner ve kartuş gibi ürünlerin kullanımından kaçınılıyor.

SIFIR PLASTİK POŞET KULLANIMI

Markette kasalar da dahil olmak üzere hiçbir aşamada plastik poşet kullanılmıyor. Talep edilirse alışveriş fişi SMS olarak gönderilerek kağıt israfı da azaltılıyor. Bu uygulamalar, marketin çevre dostu felsefesini destekliyor.

TÜRKİYE GENELİNDE YAYGINLAŞMASI BEKLENİYOR

Tarım Kredi Sıfır Market'in başarısı üzerine, bu konseptin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması planlanıyor. *İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir*ve Konya'da olmak üzere 10 yeni marketin açılması hedefleniyor. Bu adım, Türkiye'nin sürdürülebilir alışveriş ve çevre koruma çabalarına büyük katkı sağlayacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri