ÖZEL HABER: ESRA SARI
Zencefil, kimyon, karabiber, karanfil, toz biber, tarçın, kekik, nane gibi birçok bitki ve baharatın bulunduğu Ulus Baharatçılar Çarşısı eski günlerini arıyor.
Bin bir baharat çeşidinin bulunduğu Ankara’nın ünlü Baharatçılar Çarşısı'nda sessizlik ne yazık ki sürüyor. Ankara’nın simge mekanlarından Baharatçılar Çarşısı’nda adeta yaprak kıpırdamıyor.
EKONOMİK KRİZ BAHARATÇILARI VURDU
Başkentin bilinen tarihi çarşıları arasında yerini alan Baharatçılar Çarşısı'ndaki esnaf, ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiriyor.
Bundan birkaç yıl öncesine kadar yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden olan çarşıda, şimdilerde eskiye oranla sessizlik hâkim.
ESNAF ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR
Korona virüs salgını, ekonomik kriz derken esnaf iflasın eşiğine geldi. Yüksek enflasyon karşısında zor günler geçiren çarşı esnafı satış yapamamaktan dolayı çaresiz olduğunu belirtiyor.
Çarşı esnafı, ürünleri sipariş ettiklerini ve gelen malların ellerinde kaldığından yakınarak, eski günleri mumla aradığını ifade ediyor.
“VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ DÜŞÜK”
Pahalılıktan yakınan bir esnaf, iş potansiyelinin çok düşük olduğunu söyledi. Vatandaşın alım gücünün düşük olduğunu; baharat ve bitkilerin fiyatlarının ise yüksek olduğunu kaydetti.
BAHARAT ARTIK CEP YAKIYOR
Türkiye'de sık kullanılan ve büyük bölümü ithal edilen karabiber, kimyon, susam, Hindistan cevizi, zencefil ve tarçın gibi ürünlerin fiyatı dünya piyasaları ve döviz kurundaki hareketliliğin etkisiyle bir hayli yükseldi. En yüksek fiyat artışı ise sofraların vazgeçilmezi olan baharatlarda oldu. Öyle ki fiyatı yükselen baharatlar artık cep yakıyor. Hal böyle olunca vatandaş da baharat almaktan çekiniyor.
Ulus Baharatçılar Çarşı'nda baharat fiyatları ise şöyle;
1 kilogram isot 200 TL, 1 kilogram pul biber 180 TL, 1 kilogram ipek biber 250 TL, 1 kilogram nane ve kekik 150 TL, 1 kilogram köfte baharatı ise 250 TL.