Ulus'taki gece kulüpleri tarihi çarşıyı olumsuz etkiliyor

Ankara'nın Ulus semtinde bulunan Yıba Çarşısı, tarihi ve geleneksel yapısıyla dikkat çekerken; son yıllarda çarşıda yaşanan bazı olumsuz gelişmeler ise esnafı zor durumda bırakıyor.

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

Ankara'nın Ulus semtinde bulunan Yıba Çarşısı, zengin tarihi ve yakınlığıyla turistik bir cazibe merkezi olma potansiyeline sahip.

Çarşı esnaflarından Hüseyin Karakaya, anadolugazete.com.tr’ye tarihi çarşının değişim sürecini anlattı. Karakaya, "Çarşımız tarihi bir çarşı olmasına rağmen, özellikle yeni nesil tarafından pek bilinmiyor." diyerek dert yakındı.

"Yeni nesil, değişen trendleri takip ettiği için çarşıyı tercih etmiyor." diyen Karakaya, "Yaşadığımız diğer bir sorun ise dükkanların küçük olması ve her işe uygun olmaması. Ostim'in gelişmesiyle birlikte, bu çarşının cazibesi azaldı. Bu sorunlara rağmen, çarşıya hala belirli bir kesim tarafından ilgi gösteriliyor. Özellikle bisiklet ve tarım ürünlerine rağbet var.” dedi.

AVANTAJLAR VE DEZAVANTAJLAR

Çarşıda bisiklet, av malzemeleri, tarım araç gereçleri, akü gibi ürünlerin satıldığını belirten Karakaya, Ankara'nın merkezi Ulus'ta bulunma avantajına rağmen çarşıda yaşanan olumsuz gelişmeler, esnafın ayakta kalmasını zorlaştırdığını belirtti.

Tarihi çarşının avantajlar ve dezavantajlar arasında sıkışıp kaldığını ifade eden Karakaya, çarşı çevresinde oluşan olumsuz etkenlerin satışları olumsuz olarak etkilediğini belirtti.

Karakaya, "Çarşının çevresinde gece kulüplerinin ve yabancı insanların yoğun olması dezavantajlar oluşturdu. Bu yüzden bazı esnaflar dükkanlarını kapatmak zorunda kaldı. Çarşının canlandırılması ve yeniden hayata geçirilmesi için, çeşitli dükkanların birleştirilip genişletilmesi önerisinin ortaya atıldı ancak bu konuda kooperatifin sınırlamaları olduğu için gerekli değişimin yapılması zor.” şeklinde konuştu.

ÇARŞIYI CANLANDIRMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Yıba Çarşısını canlandırmak için yapılması gerekenlere ilişkin önerilerde bulunan Hüseyin Karakaya, şunları söyledi:

-Çarşımızın tanıtımının yapılması gerekiyor. Yeni nesle tanıtılması gerekiyor. Bunun için belediyenin ve ilgili kurumların desteği gerekiyor.

-Dükkanların metrekarelerinin büyütülmesi gerekiyor. Böylece her işe uygun hale getirilebilir.

-Çarşı çevresindeki olumsuz etkenlerin ortadan kaldırılması gerekiyor.

Karakaya, çarşıda yaşanan olumsuz gelişmelerin giderilmesi halinde, çarşıya olan ilginin artacağını ve esnafın da daha rahat bir şekilde çalışabileceğini ifade etti.

"HAZIRLIKSIZ YAKALANDIK"

Hüseyin Karakaya, pandemi sürecine de değinerek, şu ifadelere yer verdi: “Dünyayı ve ülkemizi etkileyen pandemi döneminde hepimiz zorlu bir süreçten geçtik. Maalesef hazırlıksız yakalandığımız için yeterli destek görmedik. Gerek ekonomik gerekse psikolojik olarak yıprandık. Bir daha böyle büyük çaplı bir pandemi yaşanacağını düşünmüyorum. Ancak olası pandemi veya yeni varyantlara karşı hijyen anlamında hazırlığımız mevcut. Sağlık Bakanlığının talimatları doğrultusunda da ne gerekirse yaparız."

Karakaya, “Anlatılanlara göre 70’li, 80'li yıllarda çarşıda ciddi bir yangın meydana geldi. Yangın sonucu çarşıda bulunan okul, düğün salonu ve meslek lisesinin yandığı talihsiz olayda yaklaşık 50-60 vatandaşın hayatını kaybettiği söyleniyor." dedi.

Çarşının içerisinde bulunan ve adını çarşıdan alan Yıba Döner ise geleneksel lezzetleri ve uygun fiyatları ile hem yerel halkı hem turistleri bekliyor. Çarşı, sabah 8.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında Ulus'taki Çankırı Caddesi üzerinde hizmet veriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri