ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Ünal Dikmen, jeofizik biliminin önemine ve jeofizik mühendisliğinin iş alanlarına ilişkin anadolugazete.com.tr’ye açıklamalarda bulundu.
Dikmen, jeofizik biliminin fizik kurallarını yere ve uzaya, diğer gezegenlere uygulayan bir bilim dalı olduğunu belirterek, "İnsanoğlu yeryüzünde olduğu ve enerjiye, hammaddeye ihtiyacı olduğu sürece jeofizik olacaktır. Daha doğrusu jeoloji başta olmak üzere yer bilimleri olacaktır. Bunun içerisinde jeofizik de var ve jeofiziğe kaçınılmaz olarak başvurulacaktır." dedi.
JEOFİZİK MÜHENDİSLERİN ÇALIŞMA YELPAZESİ GENİŞ YER TUTUYOR
Jeofizik mühendislerinin iş alanlarını da değerlendiren Dikmen, "Ülkemizde, başta Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü olmak üzere, Devlet Su İşleri, Karayolları, Devlet Demiryolları, Belediyeler, yerel yönetimler gibi birçok kamu kurumunda iş alanları mevcut. Bunun yanı sıra ve özel kurumlarda da çalışma alanları var. Bu bakımdan jeofizik mühendislerinin çalışma yelpazesi oldukça geniş" diye konuştu.
MAALESEF ÜLKEMİZDE JEOFİZİK YETERİNCE BİLİNMİYOR
Türkiye'de jeofizik biliminin yeterince bilinmediğine dikkat çeken Dikmen, özellikle doğal afetlerle gündeme gelen jeofiziğin, petrollerde arama faaliyetleri ve maden araştırmaları gibi stratejik alanlarda kritik bir rol oynadığını ifade etti.
Dikmen, "Maalesef ülkemizde jeofizik yeterince bilinmiyor, sadece deprem gibi doğal afetler olunca gündeme geliyor. Oysaki çok önemli bir yere sahiptir. Örneğin Türkiye petrollerinde arama faaliyetlerini petrol jeologları ve jeofizikçiler yapıyor. Maden Tetkik Arama da keza böyle" ifadelerini kullandı.
YAPAY ZEKA, İŞ GÜCÜNDE ÖNEMLİ BİR ROLE SAHİP OLACAK
Yapay zeka hususuna da değinen Öğretim Üyesi Dikmen, şu ifadelere yer verdi: “Yapay zekanın günümüzde çok çeşitli uygulama alanları bulunmaktadır, tarımdan uzaya kadar geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Ancak, medyada sıkça dile getirilen yapay zekanın insanlığın sonunu getireceği söylemleri yanlıştır. Yapay zeka, insanlar tarafından üretilen bir sistemdir ve kullanım amacına bağlı olarak olumlu ya da olumsuz sonuçlar doğurabilir. Önümüzdeki yüzyılda yapay zeka, iş gücünde çeşitli alanlarda hizmet ederek insanların yaşamını kolaylaştırabilir. İnsan beyni karmaşık düşünme yeteneğine sahip olsa da, makineler bütün olasılıkları anında değerlendirip hızlı karar verebilme yetisiyle öne çıkar. Bu nedenle, yapay zeka özellikle iş gücü alanında önemli bir rol oynayarak geniş bir kitleye hizmet edebilir.”
12 ANA BİLİM DALINDA MÜHENDİS YETİŞİYOR
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, genç bir üniversite olmasına rağmen hızla gelişen ve ilerleyen bir fakülte olarak öne çıkıyor. Şu anda 12 ana bilim dalında yüksek öğrenim meslektaşlarını yetiştiren fakülte, elektrik elektronik, bilgisayar, yazılım, jeoloji, jeofizik, enerji sistemleri, gıda, biyomedikal, yapay zeka-veri ve inşaat mühendislikleri gibi geniş bir yelpazeye sahip. Gölbaşı yerleşkesinde bulunan kampüsleriyle de gelişmeye devam eden fakülte, mühendislik alanında önemli bir rol üstleniyor.