'Ya İstiklâl, Ya Ölüm! Cumhuriyet Yolunda' sergisi açılıyor

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Koleksiyoncular Derneği ve Çankaya Belediyesi iş birliği ile hazırlanan Ya İstiklâl, Ya Ölüm! Cumhuriyet Yolunda sergisi 21 Ekim'de Ankaralılarla buluşuyor.

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Koleksiyoncular Derneği ve Çankaya Belediyesi iş birliği ile hazırlanan 'Ya İstiklâl, Ya Ölüm! Cumhuriyet Yolunda' sergisi ile Ankara'nın tarihine yolculuk edilecek.

21 Ekim Cumartesi günü saat 15.00’te Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezinde gerçekleşecek program kapsamında Prof. Dr. Emine İnanır’ın Yevgeni Lansere’nin 'Ankara’da Bir Yaz 1922' adlı çalışmasında Ankara izlenimleri dinleyicilerle buluşacak.

Yevgeni Lansere’nin 'Ankara’da Bir Yaz 1922' adlı çalışması özetle şu konuyu içeriyor:

Dönemin Sovyet Rusya’sı Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan S.İ. Aralov’un daveti üzerine ressam Yevgeni Y. Lansere 1922 yılında Türkiye’yi ziyaret eder. Yevgeni Yevgeniyeviç Lansere’nin 62 adet siyah-beyaz resimlerle donatılmış Ankara’da Bir Yaz 1922 adlı çalışmasının ilk sayfaları yolculuk yaptığı Karadeniz kıyıları ve Trabzon izlenimleri, İnebolu geçidi ile başlar ve Ankara’da yeni açılan Rusya Büyükelçiliği’nde kaldığı sürece, Ankara’nın renkli tasvirleri ile devam eder. Türkiye-Sovyet Rusyası ilişkilerinin olumlu yönde gelişmeye başladığı 1922 yılı aynı zamanda diplomatik krizlerinin de yaşandığı bir dönemdir. Bu nedenle Lansere, Ankara’yı Anadolu’daki kasabalardan farklı görür ve adı geçen eserinde bu kenti ve burada tanıdığı kişileri birleştirici ve uzlaştırıcı yönlerini ile yansıtmaya çalışır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri