'Yeni Yüzyılda Planlama' kolokyumu başladı

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü 47. Kolokyumunu başlattı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından 'Yeni Yüzyılda Planlama' adı altında düzenlenen 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü 47. Kolokyumuna Gençlik Parkı Tiyatro Salonunda start verildi.

GENİŞ KONU BAŞLIKLARI ELE ALINDI

Başkan Mansur Yavaş, kolokyumun yerel yöneticiler için değerli bir etkinlik olduğunu belirtti. Konuşmasında, buluşmanın yerel yönetim uygulamalarından geleceğin şehirlerine, tarım politikalarından göç ve nüfus hareketlerine, kamusal hizmetlere erişimden iklim değişikliğine, afet önlemlerinden demokratik karar alma süreçlerine kadar geniş konu başlıklarını ele aldığını vurguladı.

10 Kasım'a kadar devam edecek olan kolokyuma, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ABB daire başkanları, TMMOB 2. Başkanı Selçuk Uluata, TMMOB Şehir Plancıları Odası Başkanı Gencay Serter, TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Ceren İlter Soy ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen üniversite öğrencileri katıldı.

YAVAŞ'TAN ORTAK AKIL VURGUSU

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü Kolokyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, bu etkinliğin şehir ve bölge planlama konularının tartışıldığı önemli bir organizasyon olduğunu vurguladı. Yerel yöneticiler için çok değerli olduğunu belirten Yavaş, etkinliğin yerel yönetim uygulamalarından iklim değişikliğine kadar geniş bir konu yelpazesini ele aldığına dikkat çekti. Aynı zamanda, 47.'si düzenlenen bu kolokyumun düzenleyici ortağı ve ev sahibi olmaktan duyduğu mutluluğu da dile getirdi.

Ortak akla vurgu yapan yavaş, cumhuriyetin kurulduğu yerlerdeki mekanların çok kıymetli olduğundan bahsetti. Topluma yararı ve kamusal alanları korumak için çalıştıklarını vurgulayan Yavaş, rant, talan ve ayrıştırmayı içeren bir yönetim anlayışından uzaklaştıklarını söyledi. Katılımcı ve Şeffaf bir anlayışla yollarına devam ettiklerini dile getiren Yavaş, Türkiye'nin en katılımcı kent konseyinin bugün Ankara'da olduğuna dikkat çekti.

FARKLI ALANLAR ANKARA'YA KAZANDIRILDI

Sözlerine devam eden Yavaş, gelecek yıllardaki olası gıda güvenliği sıkıntıları için kırsal kalkınmaya önem verdiklerini ifade etti. Ankara'ya kazandırdıkları BAKAP'tan bahseden Yavaş, burada üretim yapmakla beraber nefes alınacağını dile getirdi. 27 yıl sonra hayat geçirilen Çubuk 1 Barajı Rekreasyon Alanından da söz eden Yavaş, Atatürk Orman Çiftliği Doğal Yaşam Parkı, Lodumlu Rekreasyon Alanı, Batıkent Rekreasyon Alanı, 30 Ağustos Zafer Parkı, Gazi Park gibi alanların 5 yılda Ankara'ya kazandırıldığını açıkladı.

YAVAŞ İKLİM KRİZİNE DE DEĞİNDİ

İklim krizine de değinen Başkan Yavaş, ortak çalışmaların yapıldığı kolokyumu önemli bulduğunu söyleyerek, kolokyum programı boyunca konuşulacak olan konuların zenginliğinin verimli tartışmalara olanak sağlayacağını ifade etti. Dirençli kentler ve sünger kentlerle ilgili görüşlere de açık olduklarını belirten Yavaş, mutlaka tedbir almak zorunda olduklarını söyledi. İklim krizi sebebiyle Ankara'da normal yağış beklemediklerini ve kentin tüm sularının toplandığı yerin Ankara Çayı olduğunu belirten Yavaş, yeni bir Ankara Çayının yapılıp bunun bir barajda toplanması gerektiğini ifade etti. Orman yangınları ve kuraklıktan da bahseden Yavaş, bu sorunlarla ilgili neler yapılabileceğinin de planlanması gerektiğini vurguladı.

CUMHURİYET MEKANLARI RADİKAL BİR BİÇİMDE DÖNÜŞTÜRDÜ

Konuşma yapan isimlerden biri olan TMMOB 2. Başkanı Selçuk Uluata da Kentleşme planlama ve kalkınma gibi konuların en çok önem verdikleri konular olduğunu açıkladı. Cumhuriyetin ilk yüzyılında planlama ve kalkınma düşüncesinin ayrı bir yeri bulunduğunu söyleyen Uluata, etkinliği düzenleyen bilim insanlarına teşekkürlerini iletti.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Başkanı Gencay Serter de konuşmasında planlamanın en özgün mesleklerden biri olduğunu ifade etti. Zaman içinde meydana gelen kırılmaların mekansal kurgu ve yaşamı değiştirdiğini söyleyen Serter, cumhuriyetin mekânı radikal biçimde dönüşüme uğrattığını hem de yaşamın olağan alışıla gelmiş akışını değiştirdiğini dile getirdi. Kolokyuma ev sahipliği yapan Ankara Büyükşehir Belediyesine teşekkürlerini sunan Serter, ihtiyaç duyulan durumlarda, desteğini esirgemeyen ABB Başkanı Mansur Yavaş'a da şükranlarını sundu.

BİLGİ BİRİKİMİ ŞEHİR PLANLAMADA ÖNEMLİ

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Ceren İlter Soy da bilgi birikiminin şehir planlamasında önemli bir yeri olduğunu ifade ederek, yönetsel ve idari bir konumda bulunan Ankara'nın modern Türkiye'nin inşasına katkıda bulunduğunu hatırlattı. Şehirlere özgü değerlerin bilgi birikiminin bir yansıması olduğunu ifade eden Soy, bilgi birikimini geleceği aydınlattığını ve şehir planlamacılarının sorumluluklarını anlamalarına yardımcı olduğunu dile getirdi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Sekreteri Ayhan Erdoğan da yaptığı konuşmada modern bir toplum yaratmak için yerel ve bölgesel ölçekte, kırsal ve kentsel politikalar uygulamanın gerekli olduğuna değindi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri