"Yenidoğan Çetesi" davasında 10. gün: Tutuksuz sanıkların ifadeleri alınıyor

İstanbul’da bebek acil hastalarını, anlaşmalı özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ederek ölümlerine yol açtıkları ve haksız kazanç elde ettikleri iddiasıyla 47 sanığın yargılandığı dava, 10. gününde devam ediyor.

Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından adliyenin konferans salonunda görülen duruşmaya, organize suç örgütünün elebaşı olduğu öne sürülen Fırat Sarı’nın da aralarında bulunduğu 22 tutuklu sanık ile tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. Duruşma, yoğun güvenlik önlemleri altında yapılıyor.

DURUŞMADA SON DURUM

18 Kasım’da başlayan yargılamada, bugüne kadar 22’si tutuklu toplam 40 sanığın savunması alındı. Şimdi ise tutuksuz sanıkların ifadelerine geçildi. Bugünkü duruşmada, tutuksuz sanıklardan Hıdır Yüksel’in savunması dinleniyor.

1399 SAYFALIK İDDİANAMENİN DETAYLARI

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, suç örgütünün lideri olarak sanık doktor Fırat Sarı, sevk ve idareciler olarak ise doktor İlker Gönen ve ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir gösteriliyor. İddianamede, örgütün yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde 112 sevk sistemini devre dışı bırakıp SGK’dan üst sınırda ödeme almak amacıyla hasta yatış sürelerini gereksiz yere uzattığı ve hasta durumlarını olduğundan ağır gösterdiği belirtiliyor.

Bebeklerin sağlık durumlarına uygun hastaneler yerine, örgüt adına kazançlı görülen yerlere sevk edildikleri, bazı hasta yakınlarından fazla para alındığı ve elde edilen kazancın örgüt üyesi sağlık çalışanlarıyla paylaşıldığı iddia ediliyor. Örgütün temel amacının, hasta bebeklerin sağlığı değil, maddi kazanç sağlamak olduğu vurgulanıyor.

SANIKLAR İÇİN AĞIR CEZA TALEPLERİ

İddianamede, örgütün lideri olduğu iddia edilen Fırat Sarı ve doktor İlker Gönen’in 10 bebeğin ölümü nedeniyle “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “nitelikli dolandırıcılık” ve “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarından toplamda 582 yıl 9 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep ediliyor. Ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir için ise “kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi” ve “resmî belgede sahtecilik” gibi suçlardan 589 yıl 9 aya kadar hapis isteniyor. Toplam 44 sanık hakkında benzer suçlardan hapis cezası talep ediliyor.

HASTANELER VE ŞİRKETLERE GÜVENLİK TEDBİRİ

İddianamede, dolandırıcılıkla haksız kazanç sağladığı belirtilen hastane ve şirketler için de kapatma ve mal varlıklarına el konulması yönünde tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirleri talep ediliyor. Soruşturma kapsamında İstanbul’da 9, Tekirdağ Çorlu’da ise 1 hastanenin ruhsatı iptal edilmişti. Bu hastanelerdeki bebekler ve diğer hastalar, kamu hastanelerine sevk edilmişti.

SAVCIYA TEHDİT İDDİASI

Öte yandan, soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Y.E.’yi ölümle tehdit ettiği iddia edilen bazı kişilerin de tutuklandığı bildirildi.

Dava, sanık savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri