Yenimahalle'de 'Meme Kanseri farkındalık etkinliği' düzenlendi

Yenimahalle Belediyesi ve Ankara Meme Hastalıkları Derneği, 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık ayı kapsamında “Meme Kanseri Değil, Ben Güçlüyüm” sloganıyla bir farkındalık etkinliği düzenledi.

Dört Mevsim Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, meme kanserinde erken teşhisin önemi ve farkındalığı vurgulandı. Ankara Meme Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Kerim Bora Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mutlu Doğan, sunumlarıyla katılımcıları bilgilendirdi. Programda, "Meme Kanseri Nedir?", "Risk Faktörleri Nelerdir?", "Neden Erken Tanı Önemlidir?" ve "Muayene Yöntemleri" gibi başlıklar ele alındı. Ayrıca, Türkiye'de her beş meme kanseri hastasından birinin 40 yaş altında olduğu ve 50 yaş altı meme kanseri oranının yüzde 50'ye yaklaştığına dikkat çekildi. Dünya genelinde meme kanserinin ortalama görülme yaşı 61 iken, Türkiye’de bu yaşın 51 olduğu, dolayısıyla Türkiye'de meme kanserinin ortalama dünya yaşından 10 yıl daha erken ortaya çıktığı vurgulandı.

Kanser gelişiminde yüzde 90 çevresel, yüzde 10 ise genetik faktörlerin rol oynadığını belirten profesörler, tütün kullanımı, alkol tüketimi, obezite, enfeksiyonlara maruz kalma, düşük sosyoekonomik durum gibi risk faktörlerinin önlenmesi ile kanserlerin yüzde 30-50 oranında engellenebileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Kerim Bora Yılmaz ve Prof. Dr. Mutlu Doğan, erken tanının hayat kurtardığını belirterek, 20 yaşından itibaren her bireyin kendi kendine meme muayenesi yapmasını, 40 yaş üzerindeki bireylerin ise her yıl düzenli olarak mamografi çektirmelerini tavsiye etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri