Mavi Gözlü Dev lakaplı Nazım Hikmet Ran Yenimahalle'de anıldı

Sema Moritz ve Derya Alabora, Mavi Gözlü Dev için sahneye çıktı

Yenimahalle Belediyesi, "Mavi Gözlü Dev" lakaplı ünlü şair ve yazar Nazım Hikmet Ran'ı ölümünün 60. yılında "Herkese Selam Sana Hasret" programıyla saygı duruşunda bulundu. Kendi adını taşıyan Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi'nde.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar'ın ev sahipliğinde düzenlenen programda, Nazım Hikmet'in mısralarından esinlenerek türküler seslendiren sevilen Türk şarkıcı Sema Moritz ve şiirlerini okuyan ünlü oyuncu ve cesaret elçisi Derya Alabora yer aldı.

Programa Başkan Yaşar'ın yanı sıra Yenimahalle Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Kartal, Belediye Başkan Yardımcısı Yaşar Neslihanoğlu, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Belediye Başkanı Fethi Yaşar, programda yaptığı konuşmada Nazım Hikmet'i kalbi güzel biri olarak nitelendirdi. Nazım Hikmet'in ülkesini ve insanını çok önemsediğini, onlar adına konuşmayı seçtiğini, çektiği onca acıya rağmen çıplak gerçekleri ortaya çıkarmaktan asla çekinmediğini vurguladı. Güzel aşk ve hasret dolu mısralarıyla tanınan Nazım Hikmet, aynı zamanda zindanlara, zindanlara, sürgünlere katlanmış, riyayı reddeden bir insandı. Ömrünü memleketinin hapishanelerinde ve mahkemelerinde geçirdi, sürgüne gönderildi, ülkesinden kovuldu, vatana ihanetle suçlandı, vatandaşlığı elinden alındı, anarşist, komünist ve asi olarak etiketlendi. Sonunda gurbette can verdi, hasretini çektiği bir köyde bir çınarın gölgesine gömüldü. Şiirler yazdı, düşüncelerini ve fikirlerini dile getirdi. Kimseyi dolandırmadı, kamu malına dokunmadı, hırsızlık yapmadı, vatanının ağaçlarını, sularını, ormanlarını talan etmedi. Hissettiklerini, düşündüklerini yazdı. Bu onun "suçu".

Başkan Yaşar da Nazım Hikmet'in vatan sevdalısı olduğunun altını çizerek, "Nazım Hikmet bu topraklara ve insanlarına aşık bir adamdı. Birçok eserini vatan aşkıyla yazdı. Nazım Hikmet'in dediği gibi 'Burası' Vatan bizimdir' diyerek tüm renkleri, tüm farklılıkları, kusurları ve bolluğu, güzelliği ve çirkinliği ile bize aittir."

Nazım Hikmet'in unutulmaz eserlerinin kutlandığı programda edebiyat ve müzik tutkunları bir araya geldi. "Kız Çocuğu", "Herkes Gibi", "Tahirle Zühre Meselesi", "Ceviz Ağacı" gibi birbirinden güzel şarkılar seslendirildi. şiirlerinin yürekten okunmasıyla. "Ceviz Ağacı" şarkısını Sema Moritz ve Derya Alabora seslendirirken, sahnede Belediye Başkanı Fethi Yaşar da onlara katıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri