ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN
Yerel yönetimlerde kadınların liderlik rollerinde daha fazla yer alması hedefine yönelik umut veren bir örnek, Ankara'nın Yenimahalle ilçesinden geldi. Genç ve dinamik bir kadın olan Gamze Gül, muhtarlık konusunda cesur adımlar atarak toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesine katkı sağlayacağını belirtti.
Gazi Mahallesi Muhtarı Gamze Gül, kadınların yönetimde daha fazla yer alması gerektiğini ve bu doğrultuda mahalle sakinlerinin isteklerine kulak vererek hareket etmeyi planladığını aktardı. Gül, kadınların yönetimde farklı bakış açılarına vurgu yaparak, toplumun genel algısını değiştirmeyi hedeflediğini belirtti.
"KADIN ELİ BAŞARIYI GETİRİYOR"
Gamze Gül, kadınların liderlik yeteneklerinin erkeklerden daha detaylı baktığını savundu. Gül, “Kadın muhtarların ya da her alanda kadınların olması bence çok iyi; çünkü erkeklerden daha iyi görebiliyoruz.” dedi.
Detaylara odaklanma konusunda kadınların daha dikkatli olduğundan bahseden Gamze Gül, “Biz yürürken yerdeki taşın rengini bile fark ederiz ama bir erkek onu fark etmez.” diyerek, kadınların dikkat ve özen konusunda daha hassas olduğunu ifade etti.
"BAZEN MUHTAR OLDUĞUMA İNANMIYORLAR"
Gamze Gül, kadınların liderlik rollerindeki ön yargıları da yıkmaya kararlı olduğunu gösterdi, “Şu anda Yenimahalle’de en genç muhtarım, 29 yaşındayım.” diyerek, muhtarlık görevinde yaş ve cinsiyetin bir engel olmadığını vurguladı. Çevresinden aldığı tepkileri de göz ardı etmeyen Gül, “Bazen ASKİ çalışanlarıyla konuşuyoruz. ‘Nasıl? Siz misiniz muhtar? Muhtar dediğin amca olur, dede olur, dayı olur!’ gibi tepkiler veriyorlar ama bence kadınların da muhtarlığı çok iyi yapabileceğini gösteriyorum. Bizim mahallemizde de benden şu an için çok memnunlar. Bir kadın da bence bu işi çok güzel yürütebilir.” diyerek, kadınların liderlikteki başarısını kanıtlamaya kararlı olduğunu belirtti.
"TELEFONUM 7/24 AÇIK"
Gamze Gül, mesleki, sosyal ve ailevi açılardan muhtarlık görevinin nasıl bir hissettirdiğini anlattı:
“Bazen siyasi biri gibi hissediyorsun ama bir o kadar da beni mutlu ediyor. Herkesin tanıması, herkesle konuşmak… Muhtar olmadan önce 3-5 kişiyi tanırken şu anda mahallenin neredeyse hepsini tanıyorum. Ben tanımasam bile onlar beni tanıyor ve bazen mahalle dışında karşılaşıyoruz. Direkt yanıma geliyor 'Gamze Hanım nasılsınız? Muhtarım nasılsınız?' Bu durum da beni çok mutlu ediyor. Çünkü insanlara bir şey de katabiliyorum. Telefonum 7/24 açık beni gece 03.00'te de arayanlar oluyor. Gece 05.00’de de arayanlar oluyor. O telefonu açmamazlık yapmıyorum. Açamadıysam da çok kısa bir zaman içinde geri dönüş yapıyorum bu sebeplerden dolayı insanlara dokunabildiğim için çok mutlu hissediyorum kendimi.”
Kadın olarak muhtarlık görevini üstlenmenin getirdiği zorluklara da değinen Gül, bazı çevrelerin kendisini bastırmaya çalıştığını söyledi ancak mahalle sakinlerinin genel olarak saygılı olduğunu ve yaşadığı zorlukların çok fazla olmadığını belirtti.
MUHTARLIKTA YAŞ VE CİNSİYET ENGELİ YOK
Yerel yönetimlerde kadınların daha fazla yer alması konusunda önerilerde bulunan Gamze Gül, genç kadınlara ve kadın muhtar adaylarına kendilerine güvenmelerini önerdi, “Ailem, 'Kazanırsan şöyle yaparız kazanmazsan böyle yaparız.' dediklerinde, ‘Hayır kazanamazsam değil ben kazanacağım’ dedim. Ben kazandım gözüyle bakıyordum. Hep nettim çünkü Hasan Amca (önceki muhtar) çok uzun yıllardır buranın muhtarı olduğu için herkes onun kazanacağını düşünüyordu. Kesinlikle kimse alamaz elinden diye düşünüyordu ve bu zamana kadar da böyle oldu ama ben dedim ki ‘Bu sefer değişecek ve ben kazanacağım.’ Bence tüm mahalleye de bunu aşıladığım için beni desteklediler. Kadınlarımıza da gençlerimize de söyleyeceğim, kendilerine güvensinler ve gerçekten bir yola çıkmak istiyorlarsa emin adımlarla yürüsünler. Bu şekilde kazanamayacakları hiçbir şey yok.” şeklinde konuştu.