'Yirmi Bir’in Yelkovanı' dergisi çıktı

Ankara Valiliğinin, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin iş birliği ile yürüttüğü Bilge Yazarlar Projesi’nin öğrencileri 'Fidan Yirmi Bir’in Yelkovanı' adlı dergiyi okuyucularıyla buluşturdu.

Ankara Valisi Vasip Şahin, “Yazma yeteneği ve arzusu olan gençlerimize okuma alışkanlıkları kazandırmanın yanı sıra temel yazma eğitimlerini usta yazarlarımızın eşliğinde veriyoruz. Bu eğitimi alan pek çok genç yazar adayımız oldu. İnanıyorum ki onlar gelecekte edebiyat meşalemizi ileriye taşıyacaklardır.” dedi.

Yazma becerisi ve merakına sahip lise öğrencilerine yönelik 2021 yılında başlayan yazarlık eğitimini başarıyla tamamlayan “Fidan Grubu”nun katkılarıyla “Fidan Yirmi Bir’in Yelkovanı” isimli dergi okuyucuları ile buluştu.

Ankara Valiliği yayınları arasından yayımlanarak edebiyat severlerle buluşan derginin İmtiyaz Sahipliğini Ankara Valiliği Adına Harun Kaya üstlenirken, yayın kurulu Zeynep Türksoy İlhan, Mahmut Erdemir, Fatma Aydar, Arzu Acar, Nehir Ekşi, Irmak Ekşi, Nesibe Şahinoğlu, İlayda Yıldırım, İkbal Sevgi Denkli ve İpek Yaşar’dan oluştu.

Nehir Ekşi ve Nesibe Şahinoğlu’nun tasarımını üstelendikleri dergi, Ankara Valisi Vasip Şahin’in ön sözüyle başlıyor.

Şahin yazısında şu ifadelere yer verdi: “Toplumsal hayatın sosyolojik, psikolojik, kültürel ve tarihi gelişimlerinin önemli unsurlarından biri olan edebiyat, yüzyıllardır insanı besleyen bir güç olmuştur. Fikir hayatını doğru şekillendirmede, toplumsal değerler çerçevesinde nesiller yetiştirmede okumanın ve yazmanın önemi büyüktür. Bu gerçeklikle kültürel kodları taşıyan edebiyat, tarihin ve sosyal yapının tanığı olmaya devam etmektedir. Nesilden nesile kültürel mirasın, dil ve inancın aktarılması yazılı ve sözlü kaynakların varlığı ile mümkündür.”

EDEBİYATIN YENİ KALEMLER KAZANMASI GEREKİR

“Bu nedenle bir toplumda edebiyat ne kadar beslenirse o toplum kültürel mirasın aktarımında o derece başarılı olur. Bu da sanatçının, edebiyatçının, tarihçinin yolundan geçer. Nitekim Edebiyat Tarihimizin kadim eserleri, fikir hayatı zengin şahsiyetlerden doğmuştur. Mehmet Akif Ersoy, Yahya Kemal Beyatlı, Cengiz Aytmatov, Halide Edip Adıvar, Tağrık Buğra, Sezai Karakoç, Cahit Sıtkı Tarancı, Orhan Veli gibi önemli isimler edebiyat tarihimizin kıymetli temel taşlarıdır. Yaşayan edebiyatın yeni kalemler kazanabilmesi için bu isimler ışığında yeni nesiller yetiştirebilmek ise bizlerin vazifesidir.” dedi.

GENÇ YAZARLARIMIZ EDEBİYAT MEŞALESİNİ İLERİYE TAŞIYACAKLAR

Üç yıl önce başlatılan projenin güzel neticeler vesile olduğunu, yazar adayı bin 280 gencin atölye eğitimleriyle metin, deneme, şiir, hikâye ve roman yazarlığının inceliklerini kazandırmaya çalıştıklarına vurgu yapan Vali Şahin, ön sözde şunları da belirtti:

“Yazmak herkesin bir takım eğitimler ile başarabileceği bir kazanım olabilir. Ancak özgün ve edebi değeri olan eserler üretebilmenin yetenekten geçtiği yadsınamaz bir gerçektir. Bu da sabır, tutku ve sürekli yazmak gerektiren bir yaşam şeklini zorunlu kılar. Bizler yazma yeteneği ve arzusu olan gençlere temel yazma eğitimleri vererek içlerindeki cevheri nasıl kullanmaları gerektiği yönünde onlara ışık tutuyoruz. Bunu kıymetli yazarlarımızın ve hocalarımızın yol göstericiliğinde belli bir program ile yapıyoruz. Bugüne dek bu proje ile yazmanın inceliklerini öğrettiğimiz, betimleme gücünü ve dilini zenginleştirdiğimiz ayrıca okuma alışkanlığı kazandırdığımız pek çok gencimiz oldu. İnanıyorum ki onlar gelecekte edebiyat meşalesini ileriye taşıyacaklardır.”

İlk günden itibaren projeyi çok yakından takip eden, verdiği eğitimlerde gençlere yazma deneyimi paylaşan Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da “Fidan Yirmi Bir’in Yelkovanı” dergisinde duygu ve düşüncelerini paylaştı.

Arıcan, “Genç Yazarlarımız Edebiyat Dünyamıza İlk Adımlarını Attı” başlıklı yazısında; yazı, yazarlık ve neden yazılması gerektiğine dair düşüncelerini şöyle anlatıyor:

NEDEN YAZMALIYIZ?

“Her yazarın yazma nedeni farklı sebeplerden olabilir. Genelde insanlar; duygularını, düşüncelerini, deneyimlerini, özlemlerini, hayallerini, tanıklıklarını, bildiklerini, hissettiklerini içinde tutarak, kendisiyle birlikte yok olup gitmesine göz yummazlar. Tüm bunları bir şekilde kayıt altına alarak, yarınlara taşımak isterler.

Peki, tüm bunları herkes yazabilir mi? Evet, elbette yazabilir. Ancak, iyi, güzel, akıcı, etkili, özgün ve kalıcı yazamaz. 'Her kaşıkçı kaşık yapar ama sapını ortaya getiremez.' atasözümüz işte bu ve benzeri durumları anlatmak için söylenmiştir. Ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında edebiyat tarihine damga vuran, çağları aşarak günümüze kadar yazarların önemli eserleri vardır. Üzerinden yüz yıllar geçtiği hâlde değerini yitirmeyen, alanında örnek olarak görülen bu kitaplardan hepimizin kütüphanesinde vardır. İşte; Kültürde, sanatta, edebiyatta kendine has bakış açısı olan, bir hakikati dile getiren, düşünce dünyamıza değer katan, özgün bir üslupla ortaya konulmuş her eser bugünden yarına kalır.”

Fidan Grubu'nun katkılarıyla hazırlanan dergide, genç yazarlardan İlayda Yıldırım’ın günümüzün önemli öykücüsü Necip Tosun’la yapmış olduğu bir de röportaj yer alıyor.

54 sahifelik, özgün ve zengin içerikle hazırlanmış dergide; öğrencilerin projeyle ilgili düşünceleri ve basında çıkan haberlerin kupürleri de var.

Proje, tohum ve filiz grubu olarak devam ediyor; genç yazarların eserlerinden derlenen 14 kitap ve 3 dergi okuyucuları ile buluştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri