‘Yoktan var edilmiş ilk şehir’; ANKARA

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ve Ankara’nın Başkent oluşunun 100. Yılı büyük bir coşkuyla kutlanıyor.

DEĞERLENDİRME: DURSUN ERKILIÇ

Şairin, “Yoktan var edilmiş ilk şehir sensin” dediği Ankara, tam bir Cumhuriyet kentidir…

Ankara Cumhuriyettir, Cumhuriyet de Ankara…

Araştırmacı yazar İsmet Bozdağ’ın aktardığına göre Atatürk vasiyetinde, “Ankara’yı katiyen merkez olmaktan çıkarmayın” diyor.

HALİL BEDİİ YÖNETKEN

Şair Halil Bedii Yönetken’in “Ankara Marşı” şiirini bilmeyen yoktur. Yökten der ki;

Ankara, Ankara, güzel Ankara,
Seni görmek ister her bahtı kara.
Senden yardım ister her düşen dara,
Yetersin onlara güzel Ankara.

Burcuna göz diken, dik başlar insin,
Türk gücü orada her zoru yensin,
Yoktan var edilmiş ilk şehir sensin,
Varolsun toprağın, taşın Ankara.

HASAN ALİ YÜCEL

Felsefe öğretmeni, eski millî eğitim bakanı, Köy Enstitüleri'nin kurucusu, Can Yücel’in babası Hasan Ali Yücel’in ‘Ankara’sında gezinelim…

Ankara’da doğdu gün;
Öğün Türk oğlu öğün.
Tan yeridir Türklüğün,
Bahtı ak, taşı kara
Adı büyük Ankara.

(…)

Harp meydanı orası
Başkomutan ovası
Bahtı ak, taşı kara
Can evimiz Ankara.

MANSUR YAVAŞ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ufuk Üniversitesi’ndeki konuşmasında Cumhuriyet, Atatürk ve Ankara ile ilgili 100. Yıl duygularını anlatırken şunları söyledi:

“Biz gezdiğimiz her yerde Atatürk’ün izini görüyoruz, Birinci Meclisi görüyoruz Cumhuriyet’in kurulduğu yer, ilan edildiği yer. Hemen altında Büyükşehir’in kullandığı Gençlik Parkı var. Bizzat Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle yapılmış bir yer. Atatürk Orman Çiftliği’ne gidiyoruz orada bazı faaliyetlerimiz var. Oralarda Mustafa Kemal Atatürk bizzat adımlayarak bir bataklığı imal ederek tarımın önünü açıyor. Bizler geçmişi unutmadan; Ankara'nın kıymetini, başkent oluşunu unutmadan Cumhuriyetimizi coşkuyla kutluyoruz.”

DR. METİN ÖZASLAN

Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan’a göre; “Ankara, Anadolu’yu merkez alan bir halk hareketinin, Anadolu ihtilalinin, Anadolu kalkınmasının, modernleşmesinin ve de Cumhuriyet’in merkezidir. Başkent Ankara’nın siyasal boyutta anlamı; yeni rejim için yeni mekan, ekonomik boyutta anlamı; yeni kalkınma modeli için yeni kutup, toplumsal boyutta anlamı ise; yeni bir medeniyet projesinin laboratuvarı, ana sahnesi.”dir…

Ankara, doğal ve coğrafi konumuyla tarih boyunca hep ilgi görmüş, birçok medeniyete beşiklik yaptığı gibi beş ayrı devletin de başkenti olmuştur.

Kurtuluşun ve kuruluşun karargahı Ankara’daki Milli Mücadele ruhu ve Atatürk’ün “Ben Ankara’yı coğrafya kitabından ziyade tarihten öğrendim ve cumhuriyet merkezi olarak öğrendim” sözleri, yüzyıllar önce Ankara’da kurulmuş Ahiler Devleti / Cumhuriyeti ile birleşince daha bir önem ve anlam kazanıyor.

HALİL İBRAHİM YILMAZ

Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz’ın vurguladığı gibi, “Ankara, Cumhuriyet’in imar ettiği şehirdir.”

Çünkü “Ankara, Cumhuriyet’in imar ettiği şehirdir, Ankara’nın her sokağında, caddesinde Cumhuriyetin değerleri sirayet etmiştir. Ankara’yı gezip gördüğünüzde Cumhuriyeti yaşar, hissedersiniz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri