Ankara’nın da Edebiyat Festivali oldu

Mahmut Erdemir

Ankara; İstanbul'dan sonra ülkemizin en kalabalık ikinci şehri. Başkent olması nedeniyle, siyasi parti genel merkezlerinin, bakanlıkların ve kamu kuruluşlarının ağırlıkta olması nedeniyle de genelde “memur” şehri olarak anılıyor.

Bu anılmaya “üniversite şehri” ni de eklemek gerek. 10'u devlet olmak üzere tam 22 üniversitede binlerce öğrenci eğitim öğretim görüyor.

Geçmişte, zengin kültürel mirasıyla, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış şehirde bugün; Ankaralıların ama özellikle gençlerin dikkatini çekecek gündelik yaşamı şekillendirecek “milli ve yerli” çerçevede kültür, sanat, edebiyat faaliyetlerinin gerçekleştiğini söylemek, iddia etmek elbette zor.

Hakkı teslim adına şunu da söylemeliyim ki;  Kimi üniversiteler ve yerel yöneticiler küçük ölçekte de olsa kültür, sanat, yayın faaliyetleri yapıyorlar.

Diğer yandan; genelde seçim zamanlarında yerel yönetimlerin ülkemizden tanınmış pop sanatçılarını bazen de yurt dışından getirttikleri  müzik grupları meydanlarda kalabalıkları kültürel etkinlik adı altında coşturuyor...!

Kendi gençlik döneminde de sosyal faaliyetlerin ve kültürel ortamların içinde yetişmiş olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kültürün, sanatın ve edebiyatın etkileme, dönüştürme gücüne inanan bir lider.

Erdoğan, 20 yıllık iktidarları boyunca hayatın hemen hemen tüm alanlarında gösterdikleri üstün başarıyı kültür-sanat alanındaki projeleri özellikle himaye etmelerine rağmen bu alanda yeteri kadar gelişme ve iyileşme sağlayamadıkları özeleştirisini yapıyor.

Kültür sanat faaliyetleri için uygun bir iklim var

Doğrusu; medeniyet değerlerimizi de içine alan kültür, sanat ve edebiyat faaliyetlerini düzenlemek isteyenler için çok müsait bir iklim ve iş birliği yapacakları deneyimli, tecrübeli sivil toplum kuruluşları var.

O kuruluşlardan biri ve en önemlisi kamu yaranına çalışan Türkiye Yazarlar Birliği’dir. Türkiye’nin yedi bölgesinde, tüm illerinde kültüre, sanata ve edebiyata dair yapılacak her konuşma ve her değerlendirmede mutlaka TYB’nin adı geçer.

1978 yılında Ankara’da kurulan, sadece Türkiye sınırları içindeki faaliyetleriyle değil, uluslararası ve milletlerarası toplantılarıyla da 45 yılı dopdolu geçiren TYB yine kendine yakışan bir iş yaptı.

TYB Ankara Şubesi, Mamak Belediyesinin destekleriyle “Ankara Edebiyat Festivali” düzenledi.

TYB kurucu ve şeref Başkanı, yazar, mütefekkir D. Mehmet Doğan ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın zaman zaman gündeme getirerek Ankara’ya çok yakışacağında fikir birliği içinde oldukları festival Ankara’da ilk kez gerçekleşti.

Festival, Mamak’ta Musiki Muallim Mektebi’nde büyük bir coşku ve heyecanla beş gün sürdü; Edebiyatta Türkiye'nin en iyileri olan isimlerle birlikte Ankaralı yazar ve şairler edebiyat festivalinde  bir araya geldiler.

“Gençlik ve Edebiyat”, “Ankara Edebiyatı ve Ankara’da Edebiyat”, Nâgehân ol şâra vardım-Şehir ve Edebiyat”, “Ankaralı Divan Şairleri ve Divan Şiirinde Ankara”, “Şiir ve Şehir”, “Edebiyatımızda Roman ve Hikâye”, “Edebiyat dergiciliği ve Ankara’da Dergicilik”, “Sezai Karakoç’un Ankara Günleri” konu başlıklarında paneller yapıldı. 

“Okur Yazar Buluşmaları ve Kitap İmza Günleri” gerçekleşti. “Şeyhülislam Yahya Efendi Şiir Şöleni”nde şairler şiirlerini seslendirdi. Yöneticiliğini üstlendiğim “Genç Yazarlar Buluşması” paneline gençler büyük ilgi gösterdi.

ÜÇ BÜYÜK ÖDÜL

Festivalin gelenekleri de oluşmaya başladı. Bu geleneklerden biri de; Edebiyat büyük ödülleri oldu. Ödül töreninde, deneme dalında Osman Özbahçe, hikâye dalında Necip Tosun ve şiir dalında A. Ali Ural’a ödülleri verildi.

Festivalin başarı ile sonuçlanmasında iki başkanın; Mamak Belediye Başkanı Murat Köse ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan büyük destekleri oldu. Festivalin önümüzdeki yıl ve yıllarda da devam etmesi yönünde el sıkıştılar, ortak beyanlarda bulundular. Umarım ve dilerim ki bu temenniler gerçek olur.

Bunun en güzel örneğini TYB İstanbul Şubesi 13 yıldır gerçekleştiriyor. Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ve arkadaşları her yıl farklı bir temada edebiyat festivali düzenliyorlar. İstanbulluların büyük ilgi gösterdikleri festival yedi gün sürüyor.

İlk olmasına rağmen önemli faaliyetlerin yer alması sebebiyle sağlam bir zemin üzerinde başlayan Ankara Edebiyat Festivali’nin hayata geçirilmesinde emeği geçen;  herkese ama özellikle TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay ve yönetim kurulu üyeleri ile Mamak Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Düğmeci ve ekibine yürekten teşekkür ediyorum.

Ankara; Edebiyatın merkeze alındığı, kültürün, sanatın, kitabın insanların hayatında önemli yer tuttuğu dünya “Edebiyat Şehirleri” listesinde kaçıcı sırada yer alıyor bilmiyorum

Ama şunu biliyorum; Edebiyatın yeni nesillere aktarılmasında önemli bir rol üstlenecek olan Ankara Edebiyat Festivali Ankaralılar tarafından bir karşılık buldu.

Allah hiçbir emeği zayi etmez; TYB Ankara Şubesi ve Mamak Belediyesi arasında var olan bu uyum, bu kararlılık ve birlikte iş yapma becerisi devam ettiği sürece festival yoluna devam edecektir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.