Aşı çekincesi

Orhan Aksakal

Bütün dünyayı etkisi altına alan ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkede vaka sayıları yeniden artışa geçen korona virüsü önleyici aşı çalışmalarından son düzlüğe gelindi.

Dünyanın önde gelen ilaç firmaları yaptıkları aşı çalışmalarını tamamlamak üzere. Birçok firma aşı çalışmalarını tamamladı ve piyasaya sürmek üzere. Hal böyle olunca ülkemizde bu sıkıntıdan kurtulmak için aşıya umudunu bağlamış durumda.

Başta Amerika’daki dev ilaç firmaları ve koronavirüsü dünyanın başına bela eden Çin, İngiltere, Almanya, Fransa aşı üretip dünyaya satmaya başladı. Türkiye’de de aşı çalışmaları son aşamaya geldi ve en geç Nisan başında hazır olacak deniyor.

Birçok ülkede bilim insanları aşıyı bulmak için yoğun gayret gösterdi ve bir aşı geliştirdi. Bilim adamları aşının güvenli olduğunu ifade etse de vatandaşın gözünden öyle görünmüyor. Çünkü bu aşının yarın insanlar üzerinde nasıl bir etki yapacağını bilim adamları da tam olarak kestiremiyor.

Bir ilaç firması aşının yüzde 94,5 oranında başarılı olduğunu, bir diğer firma yüzde 97, bir diğeri yüzde 96 gibi devam ediyor. Yani hiçbir firma yüzde yüz başarı garantisi vermiyor hali böyle olunca her zaman kafalarda bir soru işareti kalıyor.

Yani anlayacağınız karar tamamen size kalmış durumda. Hiçbir devlet vatandaşına zorla aşı yapmayacak. Buna ülkemizde de dahil. Aşı bedava olacak fakat yaptırmak tamamen vatandaşın tercihine kalmış.

Ülkemizde bir gazete bir araştırma yapıp vatandaşlara sormuş. Aşı yaptırırım diyenlerin oranı yüzde 45, hayır kesinlikle yaptırmam diyenlerin oranı ise 32,5 ve kararsızım diyenlerin oranı ise yüzde 22,5 çıkmış.

Peki, aşı bulunsa vatandaşlar yaptırır mı? Asıl soru bu. Vatandaş gerçekten yaptırmak ister mi? Kim güvenirim derken kimisi de gerekirse kuyruğa girer yine yaptırırım diyor. Bir vatandaşı dinliyorum diyor ki, “Durum biraz şaibeli. Kesinlikle yaptırmam. Hiç sıcak yaklaşmıyorum. Kendi ülkemin bu olayı bulabileceğine ben olasılık vermiyorum” diyor.

Bir vatandaşı dinledim inanın hayretler içinde kaldım. Vatandaş diyor ki, “O aşının içinde belki farklı bir şey yapıyorlar. Belki başka bir şey deniyorlar. Ben çok saçma şeyler düşünüyorum belki ama bazı ülkelerin bilerek dünyaya salmış olduğu, sonradan da bunun aşısı bulunup sanki farklı emellerin, farklı bir amaca yönlenmeleri için belki bir bahane de olabilir. Ben yaptırmam, İnşallah o duruma gelmem ama güvenemiyorum, hiç kimseye güvenemiyorum” gel de çık işin içinden.

Yani vatandaşın kafası karışık. Kimi hiç çekinmeden yaptırırım derken kimi de kesinlikle yaptırmam ben ilaç firmalarına güvenmiyorum bizi kobay gibi kullanmadıkları ne malum. Yani şu aşı çok güvenilir, şu aşı bu kadar etkili demek çok doğru değil. Bekleyip göreceğiz…