ASO ve ATO: İşsizlik yok işçisizlik var

Dursun Erkılıç

Her şey kabak gibi orta yerde dururken başka bir şey aramanın alemi yok! Sorunun adı artık ‘işsizlik’ değil, ‘işçisizlik’!

TÜİK verileri açıklandığında sarıldığımız kalemden ya da açtığımız ağızdan dökülen kelam, işsizlik üzerine neler söyler neler…

SEYİT ARDIÇ BAKAN’IN GÖZÜNE BAKA BAKA ANLATTI!

ASO Başkanı Seyit Ardıç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katılımıyla gerçekleştirilen ASO Ağustos Ayı Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada gündemdeki ekonomik gelişmeleri değerlendirirdi.

Bakan Işıkhan’a sunum yapan Ardıç, sanayi politikası uygularken yapısal reformların eğitim ve istihdam boyutuna ilişkin, “Her konuşmamda eğitim politikalarının önemini vurguluyorum. TÜİK verilerine göre işsizlik yüzde 10’a yakın. Fakat biz sanayicilerin en önemli sorunu ‘işçisizlik’. Eğitim politikaları revize edilirken üretimin işgücü ihtiyacını gözeten bir tasarım ortaya koyulması gerekiyor” dedi.

Yani sorunun ‘işsizlik’ değil ‘işçisizlik’ olduğunu net biçimde dile getirdi.

Sorunu dile getirmek yetmiyor ne yapmak gerektiğini de söylemek gerek. Yapılacak şey belli ve basit. Seyit Ardıç, mesleki eğitimin güçlendirilmesi, işgücüne yeni beceriler kazandırılmasına yönelik projeler yürütülmesi ve işgücü piyasasının aradığı nitelikte uygulayıcı insan kaynağı yetiştirilmesine öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

Yani sorunu gidermek devletin milli eğitim politikaları kapsamında ele alınmalı ve gereği yapılmalı.

İşin bir de ‘yetersiz eğitim’ yani ‘pratikten yoksun eğitim’ kısmı var.

ASO Başkanı Ardıç, onu da şöyle dile getirdi:

“Özellikle son dönem yetişen mühendislerden verim alamıyoruz. Birçok mühendis sanayi görmeden teorik bilgilerle çalışma hayatına başlıyor. Nasıl ki bir doktor, eğitiminin önemli bir kısmını hastanede hastaları görerek, uygulamalı olarak alıyorsa mühendislik eğitiminin de aynı şekilde yapılması gerekiyor.”

***

Bendeniz gibi birçok meslektaşımın yazılarında sıkça dile getirdiği bu konu ‘sorun’ olmaktan çıkmadıkça Türkiye’nin sağlıklı kalkınması mümkün değil.

Bir değil birkaç dostumun, “Mülteciler olmasa çalıştıracak işçi bulamıyoruz” sözü de bu çerçeve de ayrı bir konu başlığı. Geçelim…

GÜRSEL BARAN VE HALİL İBRAHİM YILMAZ

Sorun işsizlikten işçisizliğe dönüşmüşse bunun tek sebebi var: Mesleksizlik.

Mesleksizliğin de iki sebebi var: Birincisi mesleki eğitimin yetersizliği; ikincisi; usta çırak ilişkisin bitmiş olması…

Bunun yansımalarını en çarpıcı biçimde ortaya koyanlardan biri de

ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz oldu. Yılmaz, “Bu ülkenin gençleri, mesleksizlikten dolayı 25’li yaşlara kadar hayata tutunmakta zorluk çekiyor…” dedi.

Her ortamda kalifiye eleman bulamadıklarından yakınan ve mesleki eğitimin önemine vurgu yapan

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, kısa süre önce yaptığı açıklamada (11 Ağustos 2023) başkentte sadece perakendecilik alanında 30 binden fazla çalışana ihtiyaç bulunduğunu söylemedi mi? “Bu alanda meslek lisesi açılması için Milli Eğitim Bakanlığımız ile işbirliği yapmak istiyoruz” demedi mi?

Yazının başındaki cümlemi tekrarlıyorum:

- Her şey kabak gibi orta yerde dururken başka bir şey aramanın alemi yok!

İŞSİZLİK TÜRKÜSÜ ÇIĞIRIR DURURUZ!

Gereği yapılmazsa ne olur? Şu olur: İşsizlik türküsü çığırır dururuz!

Türkünün sözleri benden, bestesi işsizlerden olsun!

İşsizliğin acısı yürek yakar, bilinmez
Öyle etki eder ki, ömür boyu silinmez
Biliyorum, işsizken ölem desen ölünmez
İşsiz-güçsüz kalana Allah yardım eylesin

TÜİK veri açıklar; teferruat can sıkar
İşsizlik arttı der ya; yükseldikçe can yakar
İşli bile işsizi görür hayattan bıkar
İşsiz-güçsüz kalana Allah yardım eylesin

İlgililer de gereğini yapsın!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.