Atatürk 101 yıldır Kırşehir’de

Erol Tosun

Kalbimdeki ölümsüz önderimiz, Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu, üstün zekası ile dünyayı kendisine hayran bırakan eşsiz liderimiz GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK milli mücadele yolunda ilerlerken geçtiği ve özelikle denk getirdiği, tercih ettiği geçiş güzergahı KIRŞEHİR’de 5 gece 6 gündüz konuk olmuş, kurtuluş ve yeniden doğuş planlarının son parçalarını burada şekillendirmiştir.

Bunun en büyük ispatı Kırşehirlilerin daha milli mücadele başlamadan yanında olduklarına olan inanç ve samimiyetlerini bilmesidir. Atatürk daha o yola çıkmadan 1918 yılında Kırşehir Gençler Derneği’nin kurulduğunu bu derneğin halka milli şuur ve kurtuluş umudunun yitirilmemesi gerektiğini öğrettiklerini bilmektedir. Böyle bir dönemde kendi kişisel ikballeri için vatanı satmaya hazır padişah baskıları arasında, bir yığın satılmışın ve jurnalcilerin kol gezdiği bir durumda memleketin kurtuluşu için dernek kurmak her kişinin harcı değildir. Atatürk bunun farkındadır ve Kırşehir gençliğinin ve halkının milli duygularının yüksek donanıma sahip olduğundan da asla şüphesi yoktur.

Kırşehirliler, memleketin her köşesinin düşmanlarca kuşatıldığı ve işgal edilerek savaş ganimeti gibi paylaşıldığı bir dönemde ulusal kurtuluşa inanmış ve bu işin Mustafa Kemal önderliğinde başarılacağına olan inançlarını hiç kaybetmemişlerdir.

Atatürk ve temsil heyetini Kırşehirliler, Kayseri sınırına yakın bir noktada Topaklı’da atlılarla karşılayarak hem güvenli yol almasını sağlamışlar, hem de bağlılık göstergelerini ispat etmişlerdir.  

ATATÜRK;       

  • 21 Aralık 1919 Mucur’da konuk edilmiştir.      
  • 22 Aralık 1919’da Hacıbektaş’a kilometrelerce uzaklıkta bir noktada Hacıbektaş’ın postunda oturan ve TBMM kurulduktan sonra 1. Dönem Kırşehir Milletvekili olan Çelebi Cemalettin Efendi tarafından karşılanmıştır. Herkesin ayağına geldiği ve padişahın elçi göndererek yüklü para teklifini reddeden Çelebi Cemalettin Efendi bu karşılama ile Anadolu Bektaşilerinin ve Alevilerinin misafirperverliğini ve Atatürk’e bağlılığını açık bir şekilde de taraf olduğunu belli etmişlerdir. O gün Hacıbektaş’ta konuk edilmiştir.  
  • 23 Aralık 1919’da Atatürk ikinci gecede Mucur’da konuk edilmiş ve burada gelen heyetlerle görüşmeler gerçekleştirmiştir. 24 Aralık 1919’da Kırşehirliler atlılarla şehre kilometrelerce uzaklıkta atlı süvarilerle karşılayıp Kırşehir’e kadar eşlik etmişlerdir. Kırşehir’de karşılamada kurbanlar kesilerek bayram sevinci yaşanmıştır.   

Kırşehirli Gençler Derneği öncülüğünde gece fener alayı düzenlenerek Atatürk’ün ikametine ayrılan eve kadar yürümüşlerdir. Atatürk’ü ve temsil heyeti üyelerini il sınırları dışında atlılarla karşılama, kurbanlar kesme ve fener alayı düzenlenmesi ziyadesiyle memnun etmiştir. 25 Aralık 1919 da Kaman’a gitmek üzere yola çıkılmıştır. Kaman’a kilometrelerce uzaklıkta Aydınlar Köyü’nde yine atlılarla karşılama yapılmıştır.  Geceyi Kaman’da Mudafaa-i Hukuk Cemiyeti Kaman Temsilcisi Bektaşoğlu Ali Çavuşun evinde geçirmiş ve gelen heyetlerle görüşmeler yapılmıştır.

26 Aralık1919 günü Ankara’ya gitmek üzere yola çıkan Atatürk ve temsil heyeti üyelerine atlı süvariler eşlik etmiş ve Ankara Beynam’da Ankara heyetine emanet etmişlerdir.

Kırşehirlilerin milli mücadele azmi Atatürk ve temsil heyeti üyelerini mutlu etmiştir ve yüksek moral yüklemiştir. Bu yüksek moral ile Ankara’ya girmişlerdir.

Atatürk’e olan umut ve güvenin temelini Kırşehir Gençler Derneği atmış olup Kırşehir’de, Kaman’da, Mucur’da, Çiçekdağı’nda kurulmuş olan Müdafaai Hukuk Cemiyetleri milli mücadeledeki başarıya önemli katkı sunmuşlardır o nedenle Kırşehir Atatürk için önemli bir mihenk taşıdır. Atatürk de Kırşehir için baş tacıdır. Eşsiz komutandır, yürekli liderdir, öngörüsü en yüksek olan dünyaya örnek ve önder yüce bir yol göstericidir.

İnsanlığı samimi olanlar Atatürk’e vefalıdır, minnet borçludur.

Onur, haysiyet, özgürlük, bağımsızlık ve demokrasi yanlısı olan vefalı bütün Kırşehirliler gel diyoruz. Atam yeniden gel Çiçekdağı yönünden de, Kaman yönünden de, Mucur yönünden de, Aksaray yönünden de, Koçhisar yönünden de, Ankara yönünden de, Kırşehir’e kavuşan bütün kavşaklarda bekliyoruz. Akçakent’imizle, Akpınar’ımızla, Boztepe’mizle, Çiçekdağı’mızla, Mucur’umuzla, Kaman’ımızla 1101 yılda geçse de bekliyoruz, bekleyeceğiz seni. Ahi Evranı Veli’nin, Hacıbektaşı Veli’nin, Yunus Emre’nin, Aşıkpaşa’nın, Cacabey’in, Ahmedi Gülşehri’nin, Şeyh Edebali’nin yaşadıkları toprak KIRŞEHİR’imize Atam ATATÜRK’üm... Nice 101 Yıllarda Seni Unutmayacağız.

Unutturmayacağız...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.