Bal: Zor koşullarda pes etmeyin, disiplinli ve sabırlı olun

Veli Sarıtoprak

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Gemi İnşaatı ve Makine Mühendisliği eğitimi aldı. Ama bankacılığı seçti. Vakıfbank’ın verdiği yatırım kredilerinin değerlendirilmesini yaptı. Vakıfbank’ın iştiraki olan çok büyük şirketlerin genel müdürlüğünde bulundu. Halen bazı şirketlerin yatırım danışmanlığını yapan TÜSİAV Mütevelli Heyet Üyesi ve Denetçisi sevgili Ergun Bal Başkanın konuğu oldu. Tam bir hayat dersi. Okuyun hak vereceksiniz.

Veli Sarıtoprak: Ergun Bal kimdir bize kendinizden bahseder misiniz?

Ergun Bal: İlk orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. İstanbul Teknik Üniversitesinden 1980 yılında Gemi İnşaatı ve Makine Mühendisi olarak mezun oldum. Ankaraya döndüm ve o zamanlar çok az uzmanın olduğu denizcilik bürokrasisinde çalıştım. Bu arada 6 ay İtalyan tersanelerinde görev yaptım. Daha sonra Bankacılık sektörüne geçtim ve Vakıfbank’ın verdiği büyük yatırım kredilerinin değerlendirilmesi görevinde bulundum. Bu süreçte Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Hacettepe Üniversitesinin İşletme Yönetimi, Yönetim ve Organizasyon alanlarında sertifika programlarını tamamladım ve son olarak da Anadolu Üniversitesinde Dış Ticaret bölümünden mezun oldum. Vakıfbank’ın iki iştirakinde Genel Müdür olarak görev yaptıktan sonra kendi isteğimle emekli oldum. Evliyim, bir oğlum ve bir kız torunum var.

Veli Sarıtoprak: Emeklilikten sonra neler yaptınız?

Ergun Bal: Emeklilikten sonra bazı projelerde bağımsız değerlendirici olarak görev yaptım, bazı dostlarıma yönetsel ve finansal danışmanlıklarım oldu ve ayrıca yönetim kurulu üyesi olduğum Kuantum Turizm Geliştirme Kooperatifinin goji berry (kurt üzümü) yatırımımıza katkıda bulunmaya çalıştım. Haymana yolu üzerinde 6000 adet fidanımızdan ürün almaya başladık ve kurutma tesisi ile soğuk hava depolarımızdan da çiftçilerimizi yararlandırmaya başlayacağız.

Ayrıca yıllardır yönetim kurulunda bulunduğum Rotary kulübü, Atatürk Lisesi Eğitim Vakfı gibi sivil toplum örgütleriyle de daha fazla ilgilenmeye çalışıyorum. Sporla da ilgileniyorum ve Modern Pentatlon hakemiyim. Fenerbahçe Spor Kulübü kongre üyesiyim ve iki yıl sonra Yüksek Divan Kuruluna geçeceğim.

Oğlum Avukat Arabulucu Batu Cem Bal’da toplumsal duyarlılığı olan bir milli sporcu ve Ankara Barosu Spor Merkezi Başkanıdır. Bu sene yapılan Uluslararası İstanbul ve Çanakkale boğaz yüzme yarışlarına katılarak depremde ailelerini kaybeden kız çocukları için bağış toplamıştır.

Veli Sarıtoprak: İş hayatının başındaki girişimci gençlere tavsiyeleriniz var mı?

Ergun Bal: Uzun yıllar yatırım projelerini değerlendiren bir büyükleri olarak genç girişimcilere naçizane önerilerim şunlar olabilir; Ülkemizde maalesef kurallar ve koşullar çok hızla değiştiği için fizibiliteyi yani ön çalışmayı son derece ayrıntılı bir şekilde yapmalarını, kötü senaryolara karşı alternatif planlarını hazır bulundurmalarını, bilgiye ulaşmanın son derece kolay olduğu bu dönemde dünyadaki başarıya ulaşmış benzer girişimleri iyice incelemelerini, deneyimli insanların görüş ve yorumlarından yararlanmalarını, zor koşullarda pes etmemelerini, disiplinli ve sabırlı olmalarını, duygularla hareket etmemelerini, objektif bakabilmelerini, nitelikli ve uyumlu ekip oluşturmalarını ve ekip çalışmasına değer vermelerini, inatlaşmadan çözüm odaklı olmalarını zaman yönetimine önem vermelerini, kuvvetli network’e sahip olmalarını ve hem iş hem meslek örgütlerine hem de sosyal sivil toplum kuruluşlarında aktif görev yapmalarını tavsiye ediyorum.

Veli Sarıtoprak. TÜSİAV ile nasıl tanıştınız?

Ergun Bal: TÜSİAV’dan çok önce Veli Başkanımla tanışıyoruz. Hesap ettim tam 41 yıl olmuş tanışıklığımız. Hiç birbirimizden kopmadık, her zaman desteğini yanımda gördüğüm, örnek aldığım ve saygı duyduğum ağabeyim. Eğer topluma bir nebze katkım olabildiyse Veli Başkanımın beni teşvik etmesiyle olmuştur. Başkanın en önemli özelliklerinden biri de bence gençlerin önünü açabilmesi ve kendi kurup büyüttüğü vakfın yönetimini bile zamanı geldiğinde son derece yetenekli ve nitelikli insanlara devredebilmesidir.

Halen TÜSİAV da Mütevelli Heyet ve Denetim Kurulu üyesiyim.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.