Balkaymak Dondurma

Veli Sarıtoprak

Merhaba anadolugazete.com.tr okurları... Bundan böyle her hafta ‘Başkanın Konukları’ isimli köşemizden genç girişimcileri sizlerle buluşturacağım.

İlk haftanın konuğu Balkaymak Dondurma’nın yeni nesil temsilcisi Cenk Güzeloğlu...

*Sizi tanıyabilir miyiz? Dondurma sektörüne nasıl başladınız?

Ben Ural Cenk Güzeloğlu. 1986 yılında Bafra’da doğdum. Balkaymak Dondurma’nın kurucusu Ural Güzeloğlu’nun torunuyum. Dedem 1930’lu yıllardan beri üretilen Bafra Dondurması’na 1970’li yıllarda giriş yapmıştır. 1985 yılında Balkaymak Dondurma markasını tescillemiş ve ülkenin tescilli ilk yerel dondurma markası olmuştur. Daha sonra yerel olarak kalmayıp farklı bir boyuta çıkarmış ve Balkaymak Dondurma’yı ülkenin birçok yerinde şubeleşmiştirmiştir.

*Türkiye’de dondurma sektörü ne durumda?

Türkiye’de 2 çeşit dondurma yapılmaktadır. Biri Gelato tipi yumuşak İtalyan dondurması, bir de Türk tipi sert dondurma var. Türk dondurması denilince akla hemen salep geliyor. Salep endemik bir bitki türü ve toplanması yasak. Bu sebeple piyasada bulunsa bile fiyatları çok yüksek. Türk dondurmacıları hem temin edememeleri hem de fiyatının pahalı olması sebebiyle artık ithal kimyasal stabilizatörler ile kıvam almaya çalışmaktadır. Bu sebeple artık kaliteli Türk dondurması bulmak çok zor. Biz Balkaymak Dondurma olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Salep orkidelerini kültüre aldık ve organik olarak yetiştirmekteyiz. Artık sürdürülebilir ve doğayı koruyan bir firma olarak dondurma yapmanın mutluluğu içerisindeyiz.

*İyi bir dondurma üretiminin püf noktaları nelerdir?

Bizim için iyi bir dondurmanın öncelikle katkısız koruyucusuz olması ilk şarttır. Bugün dondurmaların içine türklü kimyasallar konulmaktadır. Dondurma miksi hazırlanırken hammadde kalitesi en önemli unsurdur. Biz dondurmalarımız da organik sertifikalı taze çiftlik sütü, kendi yetiştirdiğimiz organik sertifikalı yerli salep ve pancar şekeri kullanıyoruz. Yüzde 100 organik olan ve pancar şekeri yerine de “Organik Deiyonize Elma Suyu Konsantresi” ile yaptığımız çeşidimizde mevcut. Sonuç olarak iyi bir dondurma kesinlikle kaliteli hammadde ve doğru üretim metodu ile yapılmaktadır.

*Balkaymak firmasını bize tanıtır mısınız?

Balkaymak Dondurma, 1970’li yıllardan beri üretilen, 1985 yılında markasını tescilleyen 1990’lı yıllarda İstanbul Moda, İzmir Kemeraltı, Adana, Mersin, Bursa Mudanya hatta Bodrum Marina’da şubeleri olan bir firmadır. Hala ilk günkü üretim metodu ve hammadde kalitesi ile Geleneksel Dondurma üreten bir firmadır. Sağlıklı, katkısız, koruyucusuz dondurmayı herkesin yemesi gerektiğine inanan ve ürünlerini sevgiyle üreten bir firmadır.

*İyi bir dondurma nasıl anlaşılır?

Öncelikle salep tadını almak gerekir. Ağızda yağ tabakası bırakan dondurmada emülgatör kullanılmıştır. Doğal yağ sadece lezzet verir; emülgatörlü dondurma gibi rahatsız etmez. Bir de dondurmanın ağzı üşütmemesi gerekir. Bununda anlaşılmaması için kullanılan kimyasal stabilizatörler mevcuttur. Kısacası iyi dondurmayı anlamak normal tüketiciler için çok zordur. Yediğiniz zaman çocukluğunuzda yediğiniz dondurma gibi hissiyat oluşturan dondurma hepsinden iyidir.

*İleride ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Hedeflerimizde 2 yönlü ilerliyoruz. Öncelikle salep üretim alanını arttırmak istiyoruz. İhracatının serbest kalması halinde ülkemize salep ihracat geliri getirmek istiyoruz. Bunun dışında Türkiye’de salepli gerçek Türk dondurması yapmak isteyen meslektaşlarımıza uygun fiyatlı salep temin etmek istiyoruz. Dondurma konusunda Türkiye’de herkesin sağlıklı gerçek Türk Dondurması yemesi gerektiğini düşünüyoruz.

*Bu sektöre girecek genç girişimcilere öneri ve tavsiyeleriniz nedir?

Sadece bu sektöre değil her sektöre girecek gençlere önerimiz, yapacakları işi ticari kaygı ile kalitesiz yapmasınlar. Kaliteden ödün vermemek geç olsa da başarıyı elbet getirecektir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.