Bu gecikmenin, ülke ekonomisine 120 milyar TL'lik bir zarar olarak yansıyacağı tahmin ediliyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun geçtiğimiz ay yaptığı açıklamaya göre, Türkiye 2026’da 5G’ye geçiş yapmayı planlıyor. Ancak sektör temsilcileri, sürecin hızlandırılmasını beklerken, Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan bilgilere göre, ihalenin 2025’in son çeyreğine ertelenmesi, Türkiye’nin dijital dönüşümünde önemli bir yavaşlama anlamına geliyor.
Cumhuriyet’in haberine göre, 2027 yılında 5G’nin dünya genelinde mobil aboneliklerde ilk sıraya yerleşmesi beklenirken, Türkiye’de bu gecikmenin, mobil teknoloji ve dijital ekosistemde geri kalma riskini doğuracağı belirtiliyor. Vodafone ve Deloitte’nin 2022 raporunda yer alan tahminlere göre, Türkiye’nin 5G’ye geçişte yaşayacağı bu gecikme, yılda 120 milyar TL’lik ekonomik aktiviteden mahrum kalmasına neden olabilir.
Raporda, 5G’nin sunduğu hız ve düşük gecikme süresi gerektiren sektörlerin gelişmesinde yaşanacak bu duraklamanın, Türkiye’nin küresel rekabetçiliğini de baltalayabileceği vurgulanıyor. Teknolojik altyapının gecikmesi, özellikle girişim ekosistemi, oyun sektörü ve yabancı yatırımcıların ilgisini olumsuz yönde etkileyebilir.
5G’nin sağlayacağı teknolojik döngü ile Türkiye’nin 15 yıl içerisinde 1 trilyon 47 milyar TL’lik ekonomik aktivite ve 479 milyar TL GSYH artışı sağlayacağı öngörülürken, gecikmenin bu kazanımların önemli bir kısmının kaybedilmesine yol açabileceği ifade ediliyor.