Atılım Üniversitesi öğrencileri çok yönlü su altı aracı tasarladı

Atılım Üniversitesi’nde lisans eğitimlerini sürdüren öğrenciler, Türkiye’de meydana gelen depremlerin ardından su altı fay hatlarının incelenmesinde de kullanılabilecek çok yönlü bir insansız su altı aracı geliştirdi. Ar-Ge çalışmaları devam eden araç, savunma sanayisinde de faydalı olacak şekilde tasarlandı.

Atılım Üniversitesi öğrencilerin geliştirdiği çok fonksiyonlu su altı robotu, jeolojik incelemelerin yanı sıra torpido gibi su altı silahlarını taşıyabilme özelliği sayesinde savunma sanayisinde de geniş bir kullanım alanı bulabilir. Araç üzerindeki gelişmiş görüntü işleme sistemleri sayesinde derin sulardaki görüntüler yüksek çözünürlüklü olarak iletilebiliyor.

Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencisi Ahmet Emir Şahin, projeyi geliştirme konusunda en büyük desteği Atılım Üniversitesi Araştırma Kariyeri Destek Programı kapsamında aldıklarını belirtti. Şahin, "Deprem felaketinin ardından su altı fay hatlarını inceleyebilecek bir su altı aracı tasarlamayı hedefledik. Savunma sanayii ağırlıklı olmak üzere sekiz farklı firmadan daha destek alarak aracımızı tasarladık. 100 metre derinliğe dayanabilen bir prototip ürettik," dedi.

PROJEYE GENÇ MÜHENDİSLERDEN YOĞUN İLGİ VAR

Projenin öncü ekibinde Mahmut Garip, Ahmet Esat Yavaş, Ahmet Emir Şahin, Görkem Anıl Gökalp ve Nuri Bilgehan Köseoğlu yer alırken, Doç. Dr. Cihan Turhan da danışmanlık yaptı. Şahin, projenin Teknofest dahil üç farklı yarışmada yer aldığını belirterek, "Şu an Teknofest’ten sonuçları bekliyoruz. Teknofest’e katılma amacımız, su altı mekaniğini, robotik, elektronik, mekanik ve yazılım süreçlerini raporlayarak bize hem teorik hem de uygulamalı deneyim kazandırmaktı. Su altı robotiği, üzerine fazla eğilinmeyen bir alandı, ancak son yıllarda bu alana ilgi arttı. Bu yıl oldukça fazla katılım var," dedi.

AKADEMİK VE ENDÜSTRİYEL BAŞARILAR

Şahin ayrıca, "Bu araçta mekanik, elektrik ve yazılım disiplinlerindeki çalışmaları takım olarak kendi başımıza gerçekleştirdik. İki tane bildiri ve bir makale yayınladık. Bu nedenle, gelecekteki çalışmalarımızın akademik alanda da kalıcı olacağına inanıyoruz. Akıllı bina sistemleri için de bir proje tasarladık. Bu ay içinde bunun bildirisini yapacağız ve çalışmalarımız devam ediyor," diye ekledi.

PROJE DENİZ ARAŞTIRMA DAİRELERİ İLE PAYLAŞILACAK

Şahin, projelerini MTA Deniz Araştırma Daireleri Başkanlığı ile paylaştıklarını ve bu projenin makale olarak sunulacağını da belirtti. Bu gelişmeyle, projenin hem akademik hem de endüstriyel anlamda önemli bir yer edineceği düşünülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim ve Teknoloji Haberleri