Türksat 6A, 2025'in ilk çeyreğinde hizmete girecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın yörünge testlerini başarıyla tamamladığını açıkladı.

Bakan Uraloğlu, “2025 yılının ilk çeyreğinde Türksat 6A’yı hizmete alarak Türkiye’yi uzay yarışında bir adım daha ileriye taşıyacağız,” ifadelerini kullandı.

YÖRÜNGE TESTLERİ BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Türksat 6A, 20 Temmuz’da 50 derece doğu test yörüngesine yerleşti. Uydunun, 35 bin 786 kilometrelik yörüngede sabitlendiği ve 8 farklı sistemde yüzlerce teste tabi tutulduğu belirtildi. Testler sırasında güç yönetimi, yörünge yönelim ve kontrol, kimyasal ve elektrikli itki sistemleri, ısıl kontrol ve faydalı yük alt sistemleri başarıyla denendi.

Bakan Uraloğlu, “Türksat 6A, belirli aralıklarla kuzey-güney ve doğu-batı yönlerinde manevralar gerçekleştirdi. Yerli ve milli elektrikli itki alt sistemiyle yapılan doğu manevrası da başarılı şekilde tamamlandı,” dedi. Ayrıca TÜBİTAK Uzay tarafından üretilen tepki tekeri ve güneş algılayıcı gibi deneysel ekipmanların işlevselliği ilk kez yörüngede test edilerek başarıyla sonuçlandı.

MİLLİ ÜRETİMLE KÜRESEL REKABET

Türksat 6A’nın alt sistemleri, yer istasyonu ve yazılımları tamamen milli imkanlarla üretildi. Uraloğlu, uydunun şu an tüm fonksiyonlarının sorunsuz çalıştığını ve 42 derece doğu yörüngesine geçiş hazırlıklarının başladığını belirtti.

Bakan, Türksat 6A’nın yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla üretildiğini ve bu parçaların uluslararası uzay sektörüne ihracat potansiyeli taşıdığını vurguladı. “Türksat 6A, sadece Türkiye’nin savunma sanayiine değil, küresel pazara da önemli katkılar sağlayacak. Bu uydunun tüm bileşenlerinin ihracıyla Türkiye, uzay teknolojilerinde önemli bir oyuncu olacak.” ifadelerini kullandı.

EKONOMİK VE TEKNOLOJİK KAZANIMLAR

Türksat 6A’nın 250 milyon dolarlık ihracat geliri potansiyeli taşıdığına dikkat çeken Uraloğlu, “Bu uydu, ülkemizin teknoloji altyapısını güçlendirecek ve uydu sektöründe yetişmiş insan kaynağının gelişimine katkı sağlayacak. Türkiye, haberleşme uyduları ve bileşenlerinin tasarımı ve üretiminde dünya çapında bir pazar payına sahip olacak.” dedi.

Türksat 6A’nın 2025’in ilk çeyreğinde tam kapasiteyle hizmete girmesiyle, Türkiye’nin uzay yarışındaki konumu güçlenmiş olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim ve Teknoloji Haberleri