Elazığ Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesinden 6 öğretim üyesi ve 6 öğrenciyle oluşturulan 12 kişilik bir ekip, beyin okuma cihazı tasarlayarak, insanların düşüncelerini beynin verdiği sinyallerle okuyarak yapay zeka ile tercüme edebiliyor.
FELÇLİ BİREYLER İÇİN ÇIĞIR AÇICI SİSTEM
Fırat Üniversitesi Adli Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Türker Tuncer öncülüğündeki ekip, geliştirdikleri cihazla düşünceleri, konuşma ya da hareket etme kabiliyeti olmayan bireylerin beyin sinyallerinden alıyor ve yapay zeka ile bu düşünceleri anlaşılır hale getiriyor. Sistemin, yapılan ilk testlerde %90 başarı oranı sağladığı bildirildi. Ekip, cihazı daha da geliştirerek, daha geniş bir yelpazede kullanmayı hedefliyor.
BİRDEN FAZLA ALANDA KULLANIM İMKANI
Doç. Dr. Türker Tuncer, beyin okuma sistemi ile birden fazla alanda çalışma yapabileceklerini belirterek, şunları söyledi: "Bu sistem özellikle sağlık alanında faydalı olabilir. Derin hastalıklar, felç ya da kısıtlı hareket kabiliyeti olan bireyler için kullanılabilir. Ayrıca, geliştirdiğimiz yapay zeka yazılımı ile bu kişilerin düşündüklerini anlayabileceğiz. Savunma sanayisinde de bu teknolojiyi kullanmayı planlıyoruz. Milli muharip uçaklarımızın pilotlarının ya da tank sürücülerinin düşündüklerini, streslerini ve sağlık durumlarını anlık olarak izleyebilecek bir sistem geliştirmek istiyoruz."
Tuncer ayrıca, bu sistemin öğrenme zorluğu yaşayan hastalar için de faydalı olabileceğini ve beyin tabanlı bir harita sunarak öğrenme güçlüğünün nedenlerini tespit edebileceklerini vurguladı.
BAŞARI ORANI YÜKSEK: YÜZDE 90
Tuncer, geliştirdikleri beyin okuma sisteminin yüzde 90 başarı oranıyla çalıştığını belirtti. İlk olarak 20 cümle kalıbı ile denemeler yaptıklarını, bu cümleleri katılımcılara düşündürüp EEG sinyallerini topladıklarını ifade etti. Bu sinyaller, yapay zeka yöntemiyle analiz edilerek başarıya ulaşıldı. 2023 yılında, bu başarıyı SCI (Science Citation Index) dergisinde yayınladıklarını belirten Tuncer, "Bizim kullandığımız cihaz daha uygun fiyatlı ve erişilebilirken, başka bir grup dünyada ses getiren bir yayın yaptı. Ancak biz bu sistemi önce geliştirdik" dedi.
Tuncer, hedeflerinin daha fazla cümle kalıbıyla insanların düşüncelerini tahmin edebilmek ve beyin okuma cihazlarını daha da geliştirmek olduğunu söyledi. Ayrıca, disleksi hastaları ve öğrenme güçlüğü çeken kişiler için de faydalı olabilecek beyin haritalama çalışmaları yapmayı planlıyor. (Haber7)