Bilim insanlarından tarihi keşif: Üçlü kara delik sistemi gözlemlendi

Bilim insanları, uzayın derinliklerinde yepyeni bir keşfe imza atarak, ilk kez üçlü bir kara delik sistemini gözlemledi.

V404 Cygni adı verilen bu sistem, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Kevin Burdge liderliğindeki ekip tarafından analiz edildi. 8 bin ışık yılı uzaklıktaki bu sistemde, iki kara deliğin dışında üçüncü bir yıldızın varlığı tespit edildi.KARA DELİKLERİN BİLİNENDEN FARKLI ŞEKİLDE OLUŞUMU

Bu gözlem, kara deliklerin beklenenden daha farklı oluşabileceğine dair ipuçları sundu. Genellikle büyük kütleli yıldızlar süpernova patlamaları sonucunda kara deliğe dönüşür. Ancak V404 Cygni’de, süpernova sonrası yıldızların birbirinden kopması beklenirken, üçüncü bir yıldızın bu süreçte yok olmadığı gözlemlendi. Burdge, bu durumu “Bir uçurtmayı güçlü bir ip yerine örümcek ağıyla çekmeye çalışmak gibi” şeklinde açıklayarak, iç sistemde çarpıcı bir olay yaşanması halinde dıştaki yıldızın kaybolabileceğini belirtti.

GAİA VERİLERİNDE ÜÇÜNCÜ YILDIZIN İZLERİ

Ekip, Avrupa Uzay Ajansı’na ait Gaia uzay aracının 10 yıllık verilerini inceledi. Sonuçlar, üçüncü yıldızın kara deliğin etrafında 70 bin yılda bir döndüğünü ortaya koydu. Bu bulgu, üçlü kara delik sistemlerinin varlığını doğrudan kanıtlayan ilk gözlem olarak bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı.

V404 CYGNİ: PATLAMASIZ ÇÖKÜŞLE OLUŞAN SİSTEM

Araştırma sonuçları, V404 Cygni’nin olağan kara delik oluşum sürecinden farklı olarak “doğrudan çökme” yoluyla meydana geldiğini öne sürüyor. Simülasyonlara göre, sistemde yıldızlar patlama yaşamadan doğrudan çöktü ve bu sayede kara delikler oluştu. Bu bulgu, kara deliklerin patlamasız çökme yoluyla da varlık kazanabileceğini gösterdi.

KARA DELİK EVRİMİNDE YENİ SORULAR

Burdge, elde edilen bulguların kara delik evrimi konusunda yeni sorular doğurduğunu belirterek, "Bu buluş oldukça heyecan verici. Diğer üçlü sistemlerin olup olmadığını araştırmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Ayrıca sistemdeki uzak yıldızın kırmızı dev evresine geçtiği tespit edilerek V404 Cygni’nin yaklaşık 4 milyar yıl önce oluşmuş olabileceği belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim ve Teknoloji Haberleri