Çinli Otomotiv Devi Chery, Samsun’da fabrika kuracak: Yasal düzenleme yapıldı

Çin merkezli otomotiv devi Chery, Samsun’da kurulacak ikinci organize sanayi bölgesinde (OSB) fabrika açmaya hazırlanıyor.

Şirketin, Samsun Tekkeköy’de 318 hektarlık bir alana inşa edilecek OSB’de geniş bir alanda üretim yapması bekleniyor. Bunun için Chery'e özel bir yasal düzenleme yapıldığı bildirildi.

YASAL DÜZENLEMELER VE ÖZEL İZİNLER

Chery'nin bu yatırımına uygun bir alan sağlanması amacıyla OSB’den bazı tahsisler yapılması planlandı. Ancak OSB'nin kıyı şeridinde yer alması nedeniyle "Kıyı Kanunu'nda değişiklik yapılması gerektiği" fark edilince, bir yasal düzenleme süreci başlatıldı. İlk olarak bu düzenleme, vergi paketi kapsamında Meclis’e sunuldu fakat vergi paketi geri çekildiği için eklenen madde de geçersiz oldu. Bunun üzerine "tüketici yasası" ile ilgili teklif içine eklenen bir madde ile OSB’de Chery’e yer tahsisi sağlandı.

Yapılan düzenleme, OSB’nin genişleme iznini de kapsayacak şekilde Meclis'ten geçirildi. Bu genişleme için kamu arazisi kullanılmasına rağmen devlete bedel ödenmemesi yasal güvence altına alındı.

TARIMSAL ÜRETİM KONUSUNDA ENDİŞELER

Düzenleme Meclis’te kabul edilirken, CHP Samsun Milletvekili Murat Çam, yatırım ve istihdam açısından olumlu baktıklarını ancak bazı endişeler taşıdıklarını ifade etti. Çam, OSB’nin genişleme sahasının tarım arazilerini içerdiğini, genişleme durumunda tarımsal üretimin zarar görebileceğini dile getirdi. Ayrıca çevresel etkiler ve atık yönetimi gibi konularda yapılacak değerlendirmelerin hassasiyetle ele alınması gerektiğini vurguladı.

Chery'nin Samsun’daki bu yatırımı, kentin ekonomisine katkı sağlayacak olsa da tarımsal üretime ve çevreye olası etkileriyle tartışmaları beraberinde getirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim ve Teknoloji Haberleri