Dünya'yı korumak için dev adım: Asteroid savunma testi yerinde incelenecek

ESA'nın Hera görevi, NASA'nın iki yıl önce kasıtlı olarak bir uzay sondasıyla çarptığı asteroidi ve bu çarpışmanın etkilerini incelemek üzere bir uzay aracı göndermeye hazırlanıyor.

Bu görev, çarpmanın ardından oluşan krateri detaylı bir şekilde analiz ederek, gelecekte Dünya'ya çarpma riski taşıyan asteroitlere karşı savunma stratejileri geliştirmek için önemli veriler sağlayacak.

Pazartesi günü Florida'daki Cape Canaveral'dan bir SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılması planlanan Hera, 2026 yılında Dimorphos adlı asteroide ulaşacak. Görevin amacı, NASA'nın Eylül 2022'de gerçekleştirdiği DART göreviyle Dimorphos'a çarpan sondanın asteroid üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde incelemek. ESA'nın baş mühendislerinden Paolo Martino, bu görevin birçok heyecan verici aşaması olacağını ve ilk olarak fırlatmanın başarılı bir şekilde gerçekleşmesinin kritik olduğunu belirtti.

Yunan tanrıçası Hera'nın adını taşıyan görev, 150 metre genişliğindeki Dimorphos'u inceleyecek. DART görevi, Dimorphos'a saatte 22.500 km hızla çarpmış ve asteroidin yörüngesini değiştirmişti. Bu, Dünya'nın gezegensel savunma stratejisinin ilk testi olarak kabul ediliyor. Hera, çarpışmanın asteroidin boyutu, şekli, kütlesi üzerindeki etkilerini inceleyecek. Ayrıca, iki küçük küp uyduyu asteroidin yüzeyine bırakarak yüzeyi haritalandıracak ve iç yapıyı değerlendirecek.

Bu görev, gelecekte Dünya'ya tehdit oluşturabilecek asteroitlere karşı savunma stratejilerinin geliştirilmesi adına önemli bir adım olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim ve Teknoloji Haberleri