Apple, ilk iPhone modelini 2007 yılında piyasaya sürdüğünden bu yana, akıllı telefonlarda en hızlı ve güçlü işlemcileri kullanan lider bir şirket olmuştur. Buna rağmen, son sızıntılara göre Eylül ayında tanıtılacak olan iPhone 15 serisi, Apple tarihinde bir ilk olarak, Android rakiplerinin gerisinde kalacak.
GALAXY S24, İPHONE 15’İ GERİDE BIRAKACAK!
15 yıllık bir süreçte Samsung ve diğer Android üreticileri, Apple'ın hızlı ve güçlü işlemcilerine yetişebilmek için büyük adımlar attılar. Ancak şu anda en performanslı Android yonga Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, en güçlü iOS çipi A16 Bionic'ten geride kalmaktadır. Önümüzdeki yıl Apple'ın Pro modellerinde kullanacağı A17 Bionic işlemcisi, TSMC'nin N3E üretim sürecinden geçerek piyasanın en güçlüsü olmaya devam edecek. Bununla birlikte, Apple artık Pro olmayan modellerinde bir önceki serinin Pro işlemcilerini kullanıyor. Bu da düz iPhone 15 ve Plus modellerinde A16 Bionic kullanılacağı anlamına geliyor. Bu durumda, Samsung'un S24 modeliyle öne geçmesi, Apple'ın işlemci gücü konusunda geride kalacağı anlamına gelmez.
SNAPDRAGON 8 GEN 3, A17 BİONİC’İ GERİDE BIRAKACAK MI
Samsung'un Galaxy S24 modelinde kullanacağı Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi, mevcut en iyi işlemci olarak kabul edilen Snapdragon 8 Gen 2'deki Adreno 740 GPU'sından daha hızlı olan Adreno 750 ile donatılacak. Bu yeni grafik birimi, selefinin Apple ile aradaki farkı kapattığı için A17 Bionic işlemcisini gerçek anlamda geride bırakacak ve GPU tarafında yüzde 50 daha yüksek performans sunacak. Ancak CPU tarafında hala Apple'ın en az 1 yıl gerisinde kalmaya devam edeceğinden, A16 Bionic ile benzer performans sergileyecek sonuçlar bekleniyor.
Bununla birlikte, birkaç yıl öncesine kadar Apple'ın en yakın rakibinin bile 2 yıl gerisinde kaldığı düşünüldüğünde, bu farkın giderek kapanmaya başladığı görülüyor. Samsung ve diğer Android üreticileri, işlemci teknolojilerinde büyük adımlar atarak Apple'a yetişmeye çalışıyorlar. Bu gelişmeler, rekabetin artması ve tüketicilerin daha iyi performans sunan cihazlara olan taleplerinin artması açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir.