Kedilerin gözleri karanlıkta neden parlar?

Kedilerin gözlerinin gece parlaması, özellikle düşük ışıkta görme yetenekleriyle ilgilidir. Bu fenomenin arkasındaki bilimsel neden, kedilerin gözlerinde bulunan "tapetum lucidum" adlı özel bir tabakadır.

Kedilerin gözlerinin karanlıkta parlaması, özellikle düşük ışıkta görme yetenekleriyle ilgilidir. Bu fenomenin arkasındaki bilimsel neden, kedilerin gözlerinde bulunan "tapetum lucidum" adlı özel bir tabakadır.

Tapetum lucidum, kedilerin gözlerinin arkasında yer alan yansıtıcı bir katmandır ve ışığı retinaya geri yansıtarak kedilerin karanlıkta daha iyi görmelerini sağlar.

TAPETUM LUCİDUM NEDİR?

Tapetum lucidum, ışığı retinadan tekrar geçmesine izin veren yansıtıcı bir dokudur. Bu, kedilerin düşük ışık koşullarında bile avlarını tespit etmelerini kolaylaştırır. Bu yansıma süreci, gözdeki ışığın yoğunluğunu artırarak kedilerin gece görüşünü iyileştirir.

GECE GÖRÜŞÜNDE ETKİN ROL

Kediler, avlanma ve hayatta kalma içgüdüleri gereği gece aktif olma eğilimindedirler. Tapetum lucidum, kedilerin gece görüşünü optimize ederek, karanlıkta avlarını daha kolay bulmalarına yardımcı olur. Bu özellik, kedilerin doğada etkili avcılar olmalarını sağlar.

KEDİLERİN GÖZLERİ NEDEN PARLIYOR?

Geceleri kedilerin gözlerinin parladığını görmek, aslında tapetum lucidumun ışığı yansıtma özelliğinin bir sonucudur. Bir ışık kaynağı kedinin gözlerine doğru yöneltildiğinde, bu ışık tapetum lucidum tarafından yansıtılır ve bu da gözlerin parlamasına neden olur.

DİĞER HAYVANLARDA DA GÖRÜLÜR

Kediler dışında köpekler, inekler, geyikler ve bazı diğer gece aktif hayvanlarda da tapetum lucidum bulunur. Bu özellik, birçok hayvanın düşük ışık koşullarında daha iyi görmesine yardımcı olur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim ve Teknoloji Haberleri