Mars'ta su rezervleri bulundu

Mars’ın kutup dairelerinde daha önce tespit edilen donmuş su ve atmosferindeki su buharına dair bulguların ardından, NASA’nın 2018 yılında Mars’a gönderdiği ‘Insight Lander’ keşif aracı, Kızıl Gezegen’in derinliklerindeki su rezervlerine dair yeni kanıtlar buldu.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, bu bulgular ABD merkezli Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri’nde yayınlandı. Insight Lander, dört yıllık görev süresi boyunca Mars’ın derinliklerinde meydana gelen sismik dalgaları izledi ve bu dalgalar aracılığıyla gezegenin iç yapısında suyun varlığına dair ipuçları elde etti. Bilim insanları, bu sismik dalgaların hızını ve hareket ettiği materyalleri analiz ederek, Mars’ın kabuğunda yaklaşık 10 ila 20 kilometre derinlikte su rezervlerinin olabileceğini belirledi.

DÜNYA İLE BENZER TEKNİKLER KULLANILDI

California Üniversitesi’nden Profesör Michael Manga, Mars’taki suyun tespiti için kullanılan yöntemlerin, Dünya’da su, petrol ve gaz aramalarında kullanılan tekniklerle benzer olduğunu açıkladı. Manga, suyun bir gezegenin evriminde kritik bir rol oynadığını vurgulayarak, bu bulguların “Mars’taki su nereye kayboldu?” sorusuna yanıt arayan araştırmalarda önemli bir adım olduğunu ifade etti.

MARS’TA YAŞAMIN İPUÇLARI MI?

Insight aracı yalnızca bulunduğu bölgenin altındaki kabuğu inceleyebildiğinden, Mars’ın diğer bölgelerinde de benzer su rezervlerinin olup olmadığı henüz bilinmiyor. Ancak araştırmacılar, gezegenin yüzeyinin altında, 800 metreden daha derin bir tabaka oluşturacak kadar sıvı su bulunduğunu tahmin ediyor. Manga, sıvı su olmadan yaşamın mümkün olmadığını ve dolayısıyla Mars’ta yaşanabilir ortamların varsa bile, bunların şu anda yerin derinliklerinde olabileceğini belirtti.

MARS’TA SU KULLANIMI MÜMKÜN MÜ?

Mars’ta yaşam kurmayı düşünenler için bu suyun kullanımı pek mümkün görünmüyor. Çünkü tespit edilen su, yer kabuğunun 10 ila 20 kilometre derinliğinde bulunuyor. Bu bulgular, Mars’ta bir zamanlar yaşam olup olmadığına dair devam eden araştırmalar için önemli bir kilometre taşı olarak değerlendiriliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim ve Teknoloji Haberleri