ÖZEL HABER: ESRA SARI
Türkiye Bilişim Derneğinin (TBD) 40'ıncısı düzenlediği, Türkiye'nin en büyük ve kapsamlı bilişimde marka olan etkinliği olan Ulusal Bilişim Kurultayı 21 Aralık'ta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) gerçekleşti.
'Doğal Afetlere Dayanıklı Geleceğin Haberleşme Altyapıları' konulu panelde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Teknoloji Genel Müdürü Alper Güzel, 6 Şubat 2023'te, Türkiye tarihinin en büyük depremlerinden birini yaşadığını söyledi. Güzel, "11 ilimiz birbirine girdi. Topoloji değişti. Dolayısıyla bu illerde kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor." dedi.
Milli Teknoloji Genel Müdürü Güzel, doğal afetlerde haberleşmenin öneminden bahsederek, şöyle konuştu:
"Afet durumlarında hızlı haberleşme her şeyden önemli. Çünkü vaziyetin tespiti, enkaz altındakilerin durumu, yaralıların sevk idaresi haberleşme olmadan mümkün değil. Dolayısıyla telsiz haberleşmesinden, baz istasyonlarına, radyolinklerden uydu haberleşmesine kadar her alanda çalışmalarımız devam ediyor."
"BÜTÜN DÜNYADA MOBİL HABERLEŞME ÖN PLANA ÇIKTI"
Mobil haberleşmenin çok önemli olduğunu ifade eden Güzel, şunları kaydetti:
"Doğal afetlere karşı da geleceğin haberleşme altyapılarını alternatifleştirerek sağlıyor olmamız gerekiyor. Mobil haberleşme burada en öne çıkan konulardan biri. Türkiye'de şu an 91 milyon mobil abone var. Bu rakam az değil. Dolayısıyla mobil haberleşmenin çok önemli olduğunu bize söylüyor. Tablet, telefon ve akıllı saat gibi kullanılabilir cihazlar mobil haberleşme de çok önemli. Bütün dünyada mobil haberleşme ön plana çıktı. Dolayısıyla mobil şebekenin de afet durumlarında hala çalışabilir vaziyette olmasını sağlamamız lazım."
Alper Güzel, doğal afetler olduğunda sağlıklı iletişim ve koordinasyon ihtiyacının ortaya çıktığına da işaret etti. Güzel, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye'de binlerce baz istasyonlarının ayağa kaldırılmaya çalışıldığını da kaydetti.