Yeni dünyanın yeni kariyer planlaması başlıklı yazımda ele aldığım ve ülkemizde ilk defa Abbas GÜÇLÜ yönetimindeki program ile daha geniş kitlelere ulaşıp farkındalık yaratan startup ve bireysel kariyer planlama konusunda değerli geri dönüşler aldım. Geri dönüşlere ileriki yazılarımda değineceğim fakat önce birkaç konuyu açıklamakta fayda olacağı kanısındayım.
Modern dünyada bireylerin ister odaklandığı kariyer kulvarları olsun isterse iş dünyasının kendisine fırsat olarak hiç beklemediği biz zaman diliminde hayatın sunduğu farklı pozisyonlarda ki kariyer kulvarları olsun artık bir çok kişi kariyerine başlamadan önce kariyer yönetimi hakkında araştırmalar yapıp “bireysel kariyer planlaması” üzerine zaman ayırıyor. Yapılan araştırmalar doğru veya yanlış, eksik veya tam olabilir ama birey bir karar verip kariyerinde başarılı olmaya odaklanıyor. Kariyerde acele karar vermek yerine kariyer çalışmaları okullarda 8.sınıf düzeyinden başlanıp yıllık planlara dağıtılıp 12. sınıfa kadar psikolojik danışman ve rehber öğretmen koordinatörlüğünde öğrencilere kariyer tasarımının temel kavramları hakkında çalışma yapmak daha sağlıklı olacak, bu çalışma ile ülkemizdeki yetenek ve beceri kaybının önüne geçecektir. Kariyer planlaması, kariyer tasarımı yapılırken tercihe dayalı olarak kariyer danışmanı ile hareket edip kariyer zirvenize giden yol üzerinde takip edeceğiniz kariyer levhalarını, kariyer ipuçlarını analiz etmek, yarının kariyer dünyası hakkında detaylarıyla fikir alışverişinde bulunmak, farklı bir bakış açısı ile kariyeriniz üzerinde profesyonel ve sistematik çalışmalar yapmak bir alternatif fakat kariyer danışmanı veya kariyer koçu kariyer tasarımınız için olmazsa olmaz da değildir. Bireysel kariyer planı ile, kendini iyi okuyan, ben okur yazarlığı olan bireysel beceri ve yetenek çantasında nelerin bulunduğu kadar nelerinde eksik olduğunu bilen, mutluluk deposunu besleyen kaynak ile küreselleşen iş dünyasının kesiştiği köşeyi objektif analiz eden, kariyer konumu için net koordinatlar verebilen bireylerde kariyer planlarını kusursuzca tasarlayıp, kariyer zirvesine gidecek yol için bireysel kariyer planlaması, kariyer pusulası oluşturabilir. Gerek toplumumuzda gerekse dünyada bireysel kariyer reçetesini yazıp bunu pratiğe döken ve başarıya ulaşan bir çok örneği olduğu aşikar. Bireysel kariyer planlama aşamaları şekilsel olarak aşağıdaki gibidir.
Kariyer geliştirme ve planlama günümüzde birçok farklı değişkeni ve dinamiği bünyesinde bulunduran mozaik bir yapıdır. Özellikle bireysel kariyer planlama aşamaları net olarak bilmek kadar kariyer algoritmasına uygun hareket etmekte bir o kadar önemli, kariyer planlama aşamaları birbirini tamamlayan puzzle parçaları gibidir. Bir parçanın eksik kalması veya yanlış yerde olması puzzle tüm görüntüsünü etkilemekte ve resmin bütününü bozmaktadır. Bu hususlara dikkat etmeden kariyer planlaması yapmak sahaya eksik oyuncu ile çıkmaktan farklı değildir. İş dünyasında bu kadar rakip bulunurken sonucu tahmin etmek ise kaçınılmaz olur.
Kalın sağlıcakla.
Konunun devamını diğer yazılarımda ele alacağım.