Bodrum, 'Büyükşehir' olmalı

Erol Tosun

Bodrum sözde ve yasada ilçe ancak 40 ilden büyük, yaz nüfusu ise 20 büyükşehir belediyesinden büyük. 2014 yılına kadar bütün şehir olmadan 1-Konacık, 2-Bitez, 3-Ortakent, 4-Turgutreis, 5-Gümüşlük, 6-Yalıkavak, 7-Gündoğan, 8-Türkbükü, 9-Mumcular, 10- Yalıçiftlik olmak üzere tam 10 tane sözde kasaba olan ancak Türkiye'deki bir çok ilçeden çok büyük olan belde belediyeleri, belde belediyeleri birkaç istisna hariç Bodrum Yarımadası'na olağan olmayan zararlar vermiş. Çünkü bu belediyelerde yıllarca yeterli donanımda teknik eleman olmamış. Belediyede mühendis, mimar olmaması nedeniyle yapılması gereken belediye işleri teknisyenlere yaptırılınca, belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri de ahbap, çavuştan oluşunca olan olmuş Bodrum'a maalesef.

Birinci ve en temel, en büyük yanlış burada turizm kenti olarak imar bütünlüğü, hizmet bütünlüğü oluşturulamamış 10 yıllarca, her belde ayrı, ayrı bakış açısıyla ve tam bir köy mantığı ile belediye değil sanki muhtarlık gibi idare edilmiş bu beldeler.

Uzun yıllarca alt yapı, üst yapı kesmekeş oluşturmuş güzide kent , dünya kenti olan Bodrum kasaba ve köy idaresi bakış açısıyla yönetilmeye çalışılmış en önemli dikkat çekilmesi gereken can damarı bir konu budur.

Bodrum'u değerlendirirken siyasi değil objektif olarak bakış açımızın olması gerekir. Bu nedenle bir uçtan uca 650 kilometre kare alanın ulaşımından, altyapısına yerelle değil merkezle, yerelin ortak bakış açısı ile bakanlıklar ve belediye ortaklaşa çözüm üretebilir öbür türlüsü ipe un serme bile olamaz.

Hizmeti ilçe belediyesi olarak İller Bankasının mevcut nüfusa göre gönderdiği parayla yapmak asla ve kata mümkün değil olamazda... Objektif gözlemimiz bunu gerektiriyor yalnızca çöp başlı başına bir sorun binlerce çöp konteyneri var ve 10 dakikada dolan konteynerlerin sayısı da az değil, buna ilçe belediyesinin bu bütçeyle yetişmesi insan üstü gayretle olur ancak.

Bodrum’un çalışkan Belediye Başkan Yardımcısı Sn. Tayfun Yılmaz'ı kısa süreli ziyaretimde o olağanüstü çabayı, 24 saati 48 saat yaparak. çalıştıklarını bizzat gördüm, fakat Bodrum'un en önemli sorunları olan trafikte, ana arterde, suda, kanalda, itfaiyede, limanda, numaratajda ve birçok can alıcı hizmetlerde yetki büyükşehirde. İlçe belediyesi eli kolu bağlı, az parayla çok çok hizmet götürmeye çalışıyor ama olmuyor. Bu nüfusa bu hizmeti yetiştirmek mümkün değil.

Çözüm: Bodrum kesinlikle il belediyesi değil, büyükşehir belediyesi olmalı ve her hizmette imarından ,altyapısına tek yetkili olmalıdır; yoksa 10 kilo birisine ağırsiklet yaptırmak olur. Yarımada kesinlikle imar planları korunarak, yeni imar alanları açmadan, rantı bitiren planlama ile ve kesinlikle Bodrum'da geçici gelip hizmet alan nüfusu da mevcut nüfusa katarak ancak çözüm olur. Gerisi ancak pansuman olur .Ve olan da tabii ki Bodrum'da büyükşehirin ve merkezi hükümetin sorumluluk alanlarını bilmeden her şeyi ilçe belediyesinden bekleyen vatandaşa olur. Bodrum Belediyesinin zor koşullardaki hizmetlerini önümüzdeki yazımda yazacağım. Sağlıkla kalın.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.