Ampute futbolu protez teknolojileri ile engelleri aştı

Ortotek Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Düger, Kırşehir'deki etkinlikte ampute futbolu ve protez teknolojilerini anadolugazete.com.tr ile paylaştı. Düger, engelli sporları, ampute futbolunun Türkiye'deki gelişimi ve son teknolojik protez uygulamaları hakkında önemli bilgiler verdi.

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Türkiye Ampute Milli Takımı, Kırşehir Seyfe Gölü'nde önemli bir farkındalık etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlik, iklim krizi ve maden tehditlerine karşı duyarlılığı artırmayı hedeflerken, Ortotek Protez Ortez Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Düger'in katılımıyla gerçekleştirildi. Düger, anadolugazete.com.tr'ye özel açıklamalarda bulunarak, engelli sporları, ampute futbolunun Türkiye'deki gelişimi ve son teknolojik protez uygulamaları hakkında bilgiler verdi.

"TERÖRLE MÜCADELE UZUV KAYBI YAŞAYAN GAZİLERİMİZLE BAŞLADIK"

Mustafa Düger, Türkiye Ampute Futbolu’nun temellerinin atıldığı 2003-2004 yıllarından bu yana önemli bir rol üstlendiğini belirterek, "Türk Silahlı Kuvvetleri’ni de koruyarak, terörle mücadelede uzuv kaybı yaşayan Güneydoğu Gazisi arkadaşlarımızın rehabilitasyon süreçlerini hızlandırmak ve günlük yaşama daha hızlı entegrasyonlarını sağlamak amacıyla ampute futboluna başladık. Futbol dışında pek çok spor dalı mevcut, ancak biz futbol ile daha çok ilgilendik." dedi. Türkiye’de engelli sporlarının genel olarak yeterince desteklenmediğine dikkat çeken Düger, bu alanda gönüllü olarak büyük katkılar sağladıklarını vurguladı.

"PROTEZ TEKNOLOJİSİNDE GELİŞMELER DEVAM EDİYOR"

Düger, protez teknolojisindeki son gelişmeleri şu sözlerle aktardı: "Kol ve bacak protezlerinde önemli ilerlemeler kaydedildi. Özellikle biyonik eller, hastaların kendi düşünceleriyle hareket edebilen, parmaklarını açıp kapatabilen protezler olarak kullanılıyor. Bacak protezlerinde ise diz eklemleri ve ayak bileği eklemleri elektronik hâle geldi. Bu teknolojiler, sağlam bacakla uyumlu olarak yürüme hızını algılayıp diğer bacakla senkronize bir şekilde hızlanma ya da yavaşlama sağlıyor."

"TÜRKİYE AMPUTE FUTBOL TAKIMINI TURNUVA BEKLİYOR"

Türkiye Ampute Milli Takımı'nın başarısı hakkında da konuşan Düger, "Ampute futbolu, hem dünya şampiyonu hem de Türkiye şampiyonu. 20 yıllık bir mücadelenin ardından şu anda dünyanın en iyisiyiz ve böyle devam edeceğiz, inşallah. Takıma başarılar diliyorum, yakın zamanda büyük bir turnuvaya katılacaklar ve orada da başarı elde edeceklerine inanıyorum." dedi.

Kırşehir’in kendi memleketi olduğunu belirten Düger, "Ampute futbol takımını buraya davet ettim, onlar da sağ olsunlar kırmadılar. Onları buraya getirdim ve burada güzelce ağırlıyoruz. Mutlu bir şekilde onları göndereceğiz," diyerek etkinliğin önemine de değindi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri Haberleri