Anadolu'nun 19'uncu yüzyıldan kalma mimari yapısı: Karabekir Konağı

Anadolu zengin geçmişiyle tarihe meydan okumaya devam ediyor. Binlerce yıllık kültürü ve mimari yapılarıyla dünyanın cazibe merkezi olarak önemini koruyan bu topraklarda eşsiz tarihi eserler yer alıyor.

Birbirinden değerli mimari yapılarıyla bir döneme imza atmış Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden birine Kırıkkale'de rastlıyoruz. Burada 18 veya 19'uncu yıllarda inşa edilen Karabekir Konağı geleneksel mimariyi yansıtan yapılardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

GÜNÜMÜZE YIPRANMIŞ BİR ŞEKİLDE ULAŞTI

Konakta kullanılan çapraz çatkıların ve kerpiç dolgunun, yapının uzun bir süre kullanılmamasından kaynaklı olarak zamanla aşındığı ve bazı bölgelerinde bozulmalar meydana geldiği görülüyor. Konağın dikkat çeken yerlerinden biri de ön cephe cumbasında yer alan ve düz bir zemin üzerine yazılmış '1938 Maaşallah' ifadesi. Kerpiç dolgu malzemesinden yapılan Karabekir Konağı'nın sahibinden edinilen bilgilere göre konağın 1938 yılında, Batı Karadenizli bir usta tarafından inşa edildiği biliniyor.

Güney cephesi, aynı zamanda giriş kapısını içeren bu yapıda, içerideki üst katlar arasındaki bağlantıyı sağlamak amacıyla özenle tasarlanmış bir ahşap merdiven yer alıyor. Ön cephenin üst katı ise estetik bir vurguyla, cumba şeklindeki odalara ev sahipliği yaparak dikkat çekiyor.

Mevcut durumda kullanılmayan, ancak Karabekir Ailesi'nin mülkiyetinde bulunan Karabekir Konağı, bulunduğu mahalleye de ismini veriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri Haberleri