Kırıkkale'nin Balışeyh ilçesine bağlı Kırlangıç ve Kilevli köyleri arasında yer alan Bağlık Höyük, bölgenin önemli arkeolojik sit alanlarından biri olarak dikkat çekiyor. Yol üzerinde konumlanmış olan Höyük, güneyden kuzeye doğru eğimi azalan bir yamaç üzerinde bulunuyor.
MİMARİ KALINTILAR ZARAR GÖRDÜ
Bağlık Höyük, üzerindeki kaçak kazı çukurları nedeniyle önemli tahribatlara maruz kalmış bir alan olarak öne çıkıyor. Bu kaçak kazılar sonucunda yerleşimdeki mimari kalıntılar büyük ölçüde zarar görmüş, höyükte bulunan çok sayıda farklı büyüklükte taşlar çevreye dağılmış durumda...
Yapılan yüzey araştırmalarında ortaya çıkan seramik parçaları ise höyüğün Eski Tunç Çağı I-III, Hellenistik ve Roma dönemlerine ait olduğunu gösteriyor.
BAĞLIK HÖYÜK KORUMA ALTINDA
Özellikle bir kaçak kazı çukurunda bulunan eritilmiş demir cürufu, bölgede maden işleyen atölyelerin varlığına işaret ediyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından I. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescil edilen Bağlık Höyük, koruma altına alınmış olup, burada yapılan çalışmalarla kültürel ve tarihi değerlerin korunması amaçlanıyor.
Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 24 Temmuz 2003 tarihli ve 8680 sayılı kararıyla tescil edilen Bağlık Höyük'ün, 11 Haziran 2004 ve 26 Ekim 2015 tarihlerinde revize edildiği aktarıldı.