Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nde, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Ayla Sevim Erol'un başkanlık ettiği kazı çalışmaları, 43 farklı türe ait fosilin çıkarıldığı bir alanda gerçekleştiriliyor. Şimdiye kadar atların atalarına ait dört tür, fillerin atalarına ait iki tür, zürafaların atalarına ait dört tür, kılıç dişli kedigiller, su samurları, oklu kirpiler, ayılar ve domuzgiller gibi türlere ait toplam 4 bin 320 fosil bulunmuşken, bir o kadar da numarasız fosil keşfedilmiştir.
FİLLERİN ATALARINA AİT KEMİKLER BULUNDU
Bu yılki kazı çalışmalarında özellikle dikkat çeken bulgulardan biri, 9 milyon yıllık fil kemikleri oldu. Prof. Dr. Erol, Çorakyerler’in bir omurgalı fosil yatağı olarak zengin bir içeriğe sahip olduğunu belirtti. "Bu yıl çok sayıda fil iskeletine ulaştık. Şu anda, büyük bir fil türüne ait üst kol kemiklerini çıkarıyoruz. Çorakyerler'de iki farklı fil türü bulunuyor: Daha iri olan 'Konobelodon' cinsi ve daha ufak olan 'Choerolophodon' cinsine ait tür. İri fil türüne ait üst kol kemiğini şu anda çıkarmış durumdayız." dedi.
DETAYLI TARİHLENDİRME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Kazı sezonunun sonlarına yaklaşırken, Sevim Erol, Çorakyerler'in önceki tarihlendirmelerinin 8 milyon yıl olarak belirlendiğini ancak yeni fosil bulguları ışığında bu tarihin 9 milyona kadar uzandığını açıkladı. "Gelecek yıl, İspanya’dan bir Türk tarihlendirme uzmanı bölgede uranyum-potasyum tarihlendirmesi yapacak. Bu çalışma, Çorakyerler’in daha detaylı tarihlendirilmesini sağlayacak." diye ekledi.
Çorakyerler’deki kazılar, bölgenin antik ekosistemleri hakkında önemli bilgiler sunmaya devam ederken, bu yeni keşifler tarih ve paleontoloji bilimine katkıda bulunuyor.