Çorum icadı şaşırttı | Çorumlular bunu da yaptı!

Çorumlu çiftçi, geliştirdiği "sarımsak dişleme makinesiyle" bir günde yapılan işin 10 dakikada yapılabilir hale gelmesini sağladı. İcadın ardından sarımsağıyla meşhur olan Üyük köyünde ürünün ekim alanı da arttı.

Çorumlular yine bir 'icat' ile gündem oldu. Üyük köyünde sarımsak üretimi yapan çiftçi kafasında olgunlaştırdığı fikri makineye dönüştürerek önemli bir iş başardı.

Son yıllarda yaklaşık 500 dönümlük alanda yapılan sarımsak üretimiyle adından söz ettiren Üyük'teki çiftçi Mehmet Erdem, ekim sürecinde çok fazla zaman, işçilik ve maliyet gerektiren sarımsak dişlerini ayırma işlemini kolaylaştırmak için bir makine geliştirdi.

ELEKTİRİKLE ÇALIŞIYOR

Traktörün arka kısmına takılarak taşınabilen ve elektrikle çalışan makine, içindeki silindirler sayesinde sarımsak dişlerini birbirinden ayırıyor. Makine sayesinde hazneye "baş" olarak giren sarımsak, dış yaprağı ve püskülü ayrılmış şekilde ve diş diş olarak çıkıyor. Boyutlarına göre ayrışan dişler, pervaneden gelen havayla da kabuğundan ayrılarak ekime hazır hale geliyor.

Uzun süre aklında tasarladığı fikri olgunlaştırarak projeye dönüştürdüğünü belirten Mehmet Erdem, fikir olgunlaştığında bir tornacıya gittiğini söyledi. Yaklaşık 4 ay süren geliştirme sürecinin ardından sarımsak dişleme makinesi kullanıma hazır hale geldi.

10 SAATE YAPILAN İÇİ 10 DAKİKAYA DÜŞÜRDÜ

Makinenin çalışmasına ilişkin bilgi veren Mehmet erdem, "Makinemizin saatte 400 kilogram sarımsak dişleme kapasitesi var. Bir işçinin 10 saatte yaptığı dişleme işini bu makineyle 10 dakikada yapıyoruz. Makinemizin saatte 400 kilogram sarımsak dişleme kapasitesi var." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri Haberleri