Güne erken saatlerde başlayan üreticiler, mevsimlik tarım işçilerinin yardımıyla mor soğanları tarlalardan toplamaya başladı. Toplanan soğanlar, kova yardımıyla taşınarak ayırma makinesinde boyutlarına göre ayrılıyor ve torbalanarak depolanıyor.
Alaca'nın en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan mor soğan, sadece yerel pazarda değil, uluslararası alanda da talep görüyor.
Alaca Ziraat Odası Başkanı Ferhat Arslan, bu yıl ilçede 28 bin 447 dekarlık alanda soğan üretimi yapıldığını belirtti.
Arslan, kaliteli bir ürün elde etmek için iklim koşullarının yanı sıra sulama ve gübreleme işlemlerinin titizlikle yapılması gerektiğine dikkat çekerek, bu yıl dekardan ortalama 2 ton mahsul elde etmeyi beklediklerini ifade etti.
Soğan üreticisi Hüseyin Demir, bu yıl kuraklık nedeniyle rekoltede ciddi bir düşüş yaşandığını söyledi. Demir, Alaca mor soğanının bölge ile özdeşleştiğini belirterek, "Alaca morunu Türkiye'nin dört bir yanına ve birçok ülkeye ihraç ediyoruz. Soğanları buradan torbalayıp depolara kaldıracağız ve ardından Türkiye geneline göndereceğiz." dedi.
Demir, kuraklık nedeniyle verimliliğin düştüğünü, normalde dekardan 4 ton ürün alırken, bu yıl 500 kilogramdan 2 tona kadar değişen verimlerle karşılaştıklarını kaydetti.
Demir, verimlilikte bu yıl yüzde 50 oranında bir kayıp yaşandığını vurgulayarak, üretim maliyetlerinin arttığını ve soğan üreticilerinin zor bir dönemden geçtiğini söyledi.
Demir, soğanın ekiminden sofraya gelene kadar uzun ve yoğun bir emek süreci gerektirdiğini de dile getirdi.