Dokuma halıcılık can çekişiyor

Kırşehir'de halıcılıkla uğraşan esnaf Mehmet Gürsel Büyüksaraçoğlu hazır halıların kullanımının artmasıyla dokuma halı döneminin sona erdiğini, toptancıların da artık rağbet göstermediğini dile getirdi.

Hazır fabrikasyon halıların temizlik ve kullanım kolaylığı yönünden tercih edildiğini vurgulayan başka bir esnaf, el dokuması halılara olan ilginin azaldığını ifade etti. Şehirde uzun yıllardır halıcılıkla uğraşan diğer bir esnaf Gökhan Kılıç ise eski halıların kalitesinin yeni halılarda olmamasına rağmen vatandaşın tercihi arasında eski halıların olmadığını söyledi.

Kılıç, "Vatandaş yeni ve hazır halılara yani makine halılara yöneldi. El dokuma halı devri sona erdi. Dokuma tezgâhları ve yapacak kimse kalmadı. Eski halıların kalitesi hazır halılarda yok.” diye konuştu.

"MESLEĞİM BANA BABAMDAN KALDI"

Yöresel antika eşyaların ve halıların piyasadan çekilerek teknolojiye yenik düştüğünü aktaran Mehmet Gürsel Büyüksaraçoğlu adlı esnaf ise, "Mesleğim bana babamdan kaldı. Eski halı, yastık ve minderler yok oldu. Yöresel antikalar artık yok. Halıcılık ve el dokumalar teknolojiye yenik düştü.” şeklinde konuştu.

"TOPTANCILAR DA ARTIK RAĞBET GÖSTERMİYOR"

Hazır halıların her bütçeye uygunluğu yanı sıra insanların ev eşyalarına göre halı baktığını anlatan Cahit Türk de şunları söyledi:

"İnsanlar daha kolay olduğunu düşünerek hazır halılar alıyor. Seçilen ve tercih edilen halılar, kullan ve at mantığında alınan halılar. 20-25 yıl kullanılan halı dönemi bitti. Artık insanlar; modaya, koltuklara hatta televizyon ünitelerine göre halılar seçiyor. 2 yıldır doğru dürüst eski ve dokuma halı alamıyoruz. Toptancılar eskilerden gelip alıyordu. Ama şu an itibariyle arz talep dengesi bozuldu. Piyasası yok oldu. Ankara, İstanbul, Eskişehir ve Kayseri'den gelip alıyorlardı. Toptancılar da artık rağbet göstermiyor.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri Haberleri