Kaman Kalehöyük'te 4 bin yıllık tarih gün yüzüne çıkıyor

Kırşehir'in Kaman ilçesinde yer alan Kalehöyük, bölgedeki en eski yerleşimlerden birini barındırıyor. Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından başlatılan kazılar, höyüğün Osmanlı'dan Erken Bronz Çağı'na kadar uzanan zengin geçmişini gün yüzüne çıkarıyor.

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Kırşehir’in Kaman ilçesinin 3 km doğusunda yer alan Kalehöyük, Anadolu’nun kadim yerleşimlerinden birini barındıran önemli bir arkeolojik alan olarak öne çıkıyor. 280 metre çapında ve 16 metre yüksekliğindeki höyük, farklı tarihsel katmanlar ve yapılarla geçmişin izlerini günümüze taşıyor. Kalehöyük’te yapılan kazılar, bölgenin en eski yerleşim tarihine ışık tutmakta ve her bir katmanda farklı uygarlıkların izlerini barındırıyor.

1986'DA BAŞLAYAN KAZILAR GÜNÜMÜZE KADAR DEVAM ETTİ

Kalehöyük’teki kazıların temeli, 31 Mayıs 1986’da Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi Başkanı Prens Takahito Mikasa tarafından atıldığı biliniyor. Kazılar, Dr. Sachihiro Omura başkanlığında halen devam eden kazılar, Kırşehir’in erken Bronz Çağı’na kadar uzanan tarihi hakkında derinlemesine bilgiler sunarken, burada ortaya çıkan buluntular, bölgenin tarihine dair önemli ipuçları veriyor. Kazılarda tespit edilen dört yapı katı, Kalehöyük’ün çok katmanlı geçmişini yansıtırken, ilk Tunç Çağı’ndan Osmanlı dönemine kadar uzanan bir iskân süreci burada izlenebiliyor. Bu tabakalar, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı ve çevre ile etkileşimde bulundukları bir alanı ortaya koyuyor.

MİMARİ ÖZELLİKLERİ DİKKAT ÇEKİYOR

Kazılarda, farklı dönemlere ait kültür katmanları ve yapı kalıntıları tespit edilirek, ilk olarak Osmanlı dönemine ait izler ortaya çıkarken, Demir Çağı’na ait taş döşemeli yollar ve Orta Bronz Çağı’na ait yapılar dikkat çekiyor. Ayrıca, erken dönemlerde çok odalı yapılarla karşılaşılırken, geç dönemlere doğru tek odalı ve bodrumlu yapılar ön plana çıkıyor. Kalehöyük’te, demir çağından kalan siyah renkli bir vazonun ise ticaret amaçlı buraya getirilmiş olması, bölgedeki ticaretin ne denli köklü olduğunu kanıtlıyor.

JAPON KÜLTÜRÜNÜN İZLERİ

Kalehöyük kazılarının başlatılmasıyla birlikte, 30 Eylül 2005 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti ve Japonya arasında imzalanan protokollerle Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’nin yapımı için adımlar atıldı. Bu müze, bölgenin arkeolojik zenginliklerini sergileyerek hem bilimsel hem de kültürel anlamda önemli bir katkı sağlıyor.Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından kurulan Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü, kazı çalışmalarını desteklemekte ve bölge halkına Anadolu tarihini tanıtırken, enstitüde yapılan çalışmalar, arkeolojik kazı ve araştırmaların yanı sıra, bölge halkının eski Anadolu tarihi hakkında bilgilendirilmesini amaçlıyor. Kalehöyük kazı evinin hemen yanında bulunan Japon Bahçesi, Japonya sınırları dışında inşa edilen en büyük botanik bahçesi olarak kabul ediliyor. 1993 yılında Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından yapılan bu bahçe, hem bölge halkına bir rekreasyon alanı sağlamakta hem de Japon kültürünü tanıtmak adına önemli bir adım atıyor. Her yıl daha fazla ziyaretçi çeken bahçe, bölgenin kültürel çeşitliliğine katkı sağlıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri Haberleri