'Ne kadar alacağım?' sorusu mesleği bitirdi

Kırşehir'de 2024 yılının İl Ahisi olarak seçilen Bilal Yıldırım, saatçilik mesleğine yeni başlayan çırakların 'Haftalık ne kadar alırım?' sorusunu sormalarının, mesleklerini bitirme noktasına getirdiğini ifade etti.

Ahilik kültürünün meslek seçimi ve bu mesleğin devamlılığındaki önemine değinen Yıldırım, usta-çırak ilişkisinin bu tür yaklaşımlar nedeniyle zayıfladığını vurguladı. 62 yaşında ve yaklaşık 50 yıldır bu mesleği sürdüren Yıldırım, "Bizler mesleğin son temsilcileriyiz. Zamanında mekanik üzerine çalışmayı öğrendik, fakat günümüzde meslek artık elektronik ve dijitale kaydı," şeklinde konuştu.

Kendinden sonrası için çırak yetiştiremeyen Yıldırım açıklamasında; “Bizden sonrası için çırak yetişmedi. Teknoloji hızlı ilerledi. Meslek son yıllarını yaşıyor hale geldi. 70'li yıllarda bizler ücretli meslek öğrenirdik. Meslek öğrenmek için para verirdik. Şimdi kapıdan girerken meslek öğrenme anlayışı yok. Sordukları ilk şey 'ne kadar haftalık alacağım?' oluyor. Kaç lira haftalık verirsiniz sorusu mesleğimizi bitirdi” diye konuştu.

Yaşamı boyunca saatçilikle uğraşan Yıldırım; usta-çırak ilişkisiyle dürüstlük ve meslek ahlakının yeni nesilde beklenen oranda olmadığını da sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölge Haberleri Haberleri