Alternatif ürün arayışına giren Haliloğlu, Yozgat iklimine uygun ve katma değeri yüksek olan lavantaya yöneldi. Üç yıl önce başlattığı bu girişimle ilgili olarak Haliloğlu, "2021 yılı baharında lavantaları fideledik. İlk fidelerimizi yurt dışından getirmiştik, şimdilerde Türkiye'de yaygınlaştı. Bu sene dördüncü yıl ve üçüncü hasat. Bu seneki hasadımızda önceki yıllara nazaran yüzde 40'a yakın fire var." dedi.
Haliloğlu, lavanta üretiminin Yozgat için önemli bir alternatif olabileceğini belirterek, "Şu anda 8 bin metrekarelik bir alan içerisinde yaklaşık 15 bin fideyle tarım yapmaya çalışıyoruz. En büyük sorunumuz çıkardığımız yağların pazar bulamaması. Yurt dışı kanallarımızın gerek devlet, gerek hükümet yetkililerince ivedi bir şekilde açılmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
LAVANTANIN AVANTAJLARI VE GELECEĞİ
Hububat ekimine kıyasla lavantanın yüzde 50 daha karlı olduğunu belirten Haliloğlu, "Bizim bölgemizde tarlalar genellikle nadasla kullanılır. Bir yıl ekilir, bir yıl bekler. Bu aşamada küçük bir hesap yaptığımda buraya buğday, arpa cinsinden bir şey ekmiş olsaydım yıllık bana getirisi ortalama bin lira civarı olacaktı. Ama ben şimdi burada yağı çıkarttığımda yaklaşık 70-80 bin lira gibi bir rakama ulaşabilirim." dedi.
Haliloğlu, lavantanın uluslararası pazarda yer bulması gerektiğini vurgulayarak, "En büyük sıkıntımız yurt dışı kanallarının açılması. Biz burada turistik bir amaç peşinde değiliz, tamamıyla tıbbi lavanta üretiyoruz." şeklinde konuştu.
EMEK GEREKTİREN BİR ÜRÜN
Lavanta üretiminin emek gerektirdiğini belirten Haliloğlu, bu işi yapmayı düşünen herkese öneride bulundu. "Normal şartlarda böyle bir tarladan ürün dönüşü 3 yıldan sonra alınır. Ama biz ikinci yılımızda hasada başladık, oldukça memnunuz ama emek istiyor. Çalışmayı göze alabilecek herkesin yapabileceği bir ürün." dedi.
Haliloğlu, sulama imkanları olmadan yılda bir kez hasat yapabildiklerini, sulama olan yerlerde ise iki kez ürün alınabileceğini ekledi. Bu yıl yağışların az olmasının üretimi olumsuz etkilediğini söyleyen Haliloğlu, 8 dönüm alandan 2 bin kilogram verim elde edeceklerini belirtti.