Yozgat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Kanatlı Yaban Hayvanı Üretim Tesislerinde, yaban hayatını desteklemek ve popülasyonu artırmak amacıyla son 17 yılda 208 bin keklik doğaya salındı. 2007'den bu yana kınalı kekliklerin üretildiği bu tesis, 2024 yılı itibarıyla 4 bin 100 keklik üretmeyi planlıyor. Bu keklikler, Çanakkale, Bursa, Bolu ve Bilecik gibi 8 farklı ilde doğaya salınacak.
Kınalı keklikler, güzel görünüşleri ve ötüşleriyle bilinirken, ekolojik dengeyi korumada da önemli bir rol oynuyor. Süne yiyerek tarımsal üretime katkıda bulundukları için çiftçiler tarafından da dost olarak görülüyorlar.
Yozgat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Cihan Eğilmez, tesiste 17 yılda 208 bin kınalı keklik üretildiğini söyledi. 2007 yılında kurulan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yozgat Çalatlı Yaban Hayvanı Üretim Tesisi'nde bugüne kadar 208 binin üzerinde kınalı keklik ürettiklerini kaydeden Eğilmez, bu kekliklerin, yıllar içinde 35 kentte yerleştirildiğini kaydetti.
Eğilmez, şöyle konuştu.
"2024 yılı için 4 bin 100 keklik üretim programımızı tamamladık. Bu yıl üretilen keklikler Çanakkale, Bolu, Bursa ve Bilecik gibi 8 ilde doğaya salınacak. Amacımız, doğada popülasyonu azalmış olan kınalı keklikleri yeniden dengelemek. Salımlar, ava kapalı alanlarda gerçekleştirilecek"