Tarım ve hayvancılığın önemli merkezlerinden biri olan Yozgat’ta seracılık üretimi giderek yaygınlaşıyor. Devlet destekli projeler sayesinde üretici ve tüketici birlikte kazanıyor. İkikara köyü mevkiinde kurulan serada, domates, biber, salatalık, kavun, karpuz, fasulye gibi yaklaşık 30 farklı fide çeşidi üretiliyor.
TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINA FİDE
Serada çalışan Şakire Metin, "Burada fide işi yapıyoruz. Salatalık, domates, patlıcan, biber üretiyoruz. Bu ürettiğimiz fideler Türkiye'nin dört bir yanına gidiyor. Biz de burada çalışarak ailemize destek oluyoruz. Çalışmak isteyen tüm bayanlara burayı öneriyorum." dedi.
AİLE BÜTÇESİNE KATKI
Çalışanlardan Ayşegül Ünal, "Bozkır serası olarak tohumlama ve fide üretimi yapıyoruz. Evimizin geçimini sağlamak için burada fide üretiyoruz. Şu an 8’i bayan olmak üzere 12 kişi çalışıyoruz. Aile bütçemize katkı sunuyoruz." şeklinde konuştu.
İLK YILIN BAŞARISI
Girişimci Nihat Künbetli, ilk yıl olmasına rağmen serada 1 milyon sebze fidesi ürettiklerini belirterek, "Burası 6 bin 500 metrekare alan üzerine kurulmuş bir sera. TKDK’nin de destekleriyle ilk yılımız olmasına rağmen 1 milyon fide üretimimiz oldu. Taleplere yetişemedik, daha fazla yapabilirdik ama temkinli başladık bu işe. Şu an seramızda 12 kişi çalışıyor. Antalya, Kayseri, Ankara, Konya, Edirne ve Tokat gibi illere fidelerimizi gönderdik. Yozgat halkı da seramıza yoğun ilgi gösterdi." ifadelerini kullandı.
OTOMASYONLA ÜRETİM
İç Anadolu'da böyle bir tesisin ilk defa Sorgun’da kurulduğunu vurgulayan Künbetli, seranın tamamen otomasyon sistemle çalıştığını belirtti. Bu modern tesis, hem yerel ekonomiye katkı sağlıyor hem de Türkiye genelinde fide ihtiyacını karşılıyor.