ÖZEL HABER: ALİ DEMİRASLAN
Ankara'da özellikle küçük işletmeler, serbest çalışanlar ve uzaktan çalışanlar için ideal bir çözüm olarak ön plana çıkan Sanal ofisleri ve ofis üzerinden şirket kurma sürecini Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Serkan Kolsuz ile görüştük.
25 yıldır Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir olarak çalışan Serkan Kolsuz, maliyetlerin artması ve ekonomiye bağlı olarak insanların sanal ofise yöneldiğini aktardı. Kolsuz, özellikle müşteriye dükkân ortamında hizmet vermek zorunda olmayan avukatlık, tercümanlık vb. gibi işlerde bu yöntemin kullanıldığını belirtti.
Şirketlerin sadece adreslerinin belli olması için işlemlerini mobil olarak dışarıda yaptığını aktaran Serkan Kolsuz, şirketlerin de sanal ofis sürecini kullanabildiklerini söyledi. Şirket kuruluşunda yasal olarak bir sakınca olmadığını belirten Kolsuz, Türk Ticaret Kanunu'nda da herhangi bir kısıtlama getirilmediğini belirtti.
KURULUŞ SÜRECİ VERGİ MEMURUNA BAĞLI
Kuruluş sürecinde inisiyatifin memurda olduğunu belirten Serkan Kolsuz, "Adresin belli olsun, şirketini kurabilirsin, işletmeni kurabilirsin. Buradaki önemli olan kıstas: yaptığın işin ofis dışında yapılıp yapılmayacağı. Vergi memurları da ona bakar çoğunlukla. Hani iş başında olması gereken bir iş mi değil mi?" dedi.
ÜRETİM YAPAN FİRMALAR ALAMAZ
Sanal Ofis olarak kullanımın sağlanmasında özellikle işin dışardan yapılabiliyor olmasına dikkat çeken Kolsuz, üretim yapan firmaların bu kapsamın dışında tutulduğunu ve vergi memurlarının bunu kesinlikle kabul etmediğini aktardı.
Kolsuz, sözlerine şöyle devam etti: "Mesela üretim firması nedir? Ayakkabı tamiri yapar ya da ayakkabı üretir, bu durumda sanal ofis tabii ki olmaz. İkinci olarak bayan kuaförüdür, yine sanal ofis tabii ki olmaz. Bunlar kendi işinin başında durması gereken mükelleflerdir. Mesela şirketler; bütün işlemlerini kendisi mobil olarak dışarıda yapıyor ve sadece adresinin belli olması için sanal ofis olayını kullanabilirler. Bunlarda da bir sakınca yok."
"SANAL OFİS, HOME OFFİCE GÖRE DAHA AVANTAJLI"
"Home Office" olarak işyeri ve evin aynı ortamda olmasının sanal ofisten farklı olduğunu aktaran Serkan Kolsuz, "Home Office"te ev sahibi ve apartmandan izin almak gerektiğini söyledi.
Kolsuz, değerlendirmesinde şu bilgilere yer verdi: "Sanal Ofisi Home Office'ten ayıran en belirgin özellik; Sanal Ofis'te daha profesyonel hizmet sunulması. Mesela, sekreterlik hizmeti var, toplantı yapma imkanınız var, müşteri ile görüşme şansınız var ve en önemlisi resmi evrak ve kargo için geldiklerinde ofiste birileri oluyor. Bu sanal ofis uygulamasını daha cazip kılıyor."