Borusan Holding'ten sanata destek, sendikalaşmaya köstek

Borusan Holding’in Bursa Gemlik limanında çalışan işçilerin sendikalaşmasını önlemek için Şırnak, Ankara ve İstanbul’daki çalışanlarının işkolu kodunu değiştirerek liman işçisi yaptığı iddia edildi. Liman işçisi görünenler arasında Borusan Filarmoni Orkestrası çalışanları da bulunuyor.

ÖZEL HABER: SAMİ GÖKÇE

Türkiye’nin köklü firmalarından Borusan Holding’in Bursa Gemlik’teki Borusan Limanı’nda çalışan liman işçilerinin sendikalaşmasını önlemek için İstanbul, Ankara, Şırnak’taki işyerlerinde çalışan işçilerin işkolunu değiştirip liman işçisi yaptığı iddia edildi.

Liman-İş Sendikası Başkanvekili Musa Kizir, Borusan yönetiminin Gemlik’teki limanda işçilerin sendikalaşmasını önlemek için her türlü yolu denediğini ve işyerine çoğunluğu ele geçirdiğini anlattı.

Kizir, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası çalışanlarının da Bakanlıktan, Lace (İşyeri kodu) kodlarının değiştirilip "Liman işkolu"na kaydırıldığını böylece sendikalaşmanın önlendiğini söyledi.

Sendikanın üye olduğu Uluslararası Transport İşçileri Federasyonu’nun Londra’daki merkezinden yapılan açıklamaya göre; mart ayında sendikal örgütlenme başladığında, liman işçilerinin yüzde 70’inden fazlası İTF üyesi Liman-İş Sendikasına katıldı. Borusan Limanı yönetimi ise, sendikaya üye oldukları için altı liman işçisini işten çıkararak karşılık verdi. Buna karşılık sendika da, limanı kapatarak dört günlük bir protesto düzenledi.

Sanatın sadık destekçisi sloganıyla, başta Borusan İstanbul Flarmoni Orkestrası (BİFO) olmak üzere sanatsal faaliyetlere desteğiyle tanınan Borusan holding yöneticileri, grevci işçileri korkutmak için limana polis ekipleri çağırdı. Ancak buna rağmen işçiler geri adım atmadı.

ITF DİKKATLE TAKİP EDİYOR

Ardından yapılan görüşmeler sonucunda işten çıkarılan 6 işçinin yeniden işe alınması ve şirketin sendikal örgütlenmeyi artık engellememesi konusunda anlaşmaya varıldı. Ancak şirket, işten atılan liman işçilerini işe iade etmesine rağmen verdiği sözde durmadı ve sendikaya karşı çıkmaya devam etti. Bu gelişme üzerine Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (International Transport Workers’ Federation) yaptığı açıklamada, Borusan Limanı yönetimini, Liman-İş’e karşı çıkmayı bırakma sözünü yerine getirmeye çağırdı ve şöyle devam eti: “Bu, liman işçilerinin ezici çoğunlukla katılmayı seçtiği sendikadır ve sizden bu demokratik hakka saygı duymanızı bekliyoruz.”

"İŞÇİLERİN SEÇTİĞİ SENDİKAYI TANIYIN"

Liman-İş Genel Sekreteri Fatih Özpınar ise konuya ilişkin şunları söyledi: “Bu konuda İTF’e bağlı tüm sendikaların desteğini bekliyoruz. İTF bir pazzle ve hepimiz bunun parçalarıyız. Birlikte olunca anlamımız var. İTF Başkanı ve İTF’in Liman İşçileri Bölümü Başkanı Paddy Crumlin da şunları söyledi:

“İşte, kendi değerlerini satmaya çalışan bir şirket daha. Ancak bu değerler görünüşe göre uluslararası iş hukuku kapsamında işçilere tanınan temel hakları, yani çalışma, toplu olarak organize etme ve pazarlık yapma haklarını içermiyor. Borusan yönetimine mesajımız açık: İşçilerin seçtiği sendikayı tanıyın ya da uluslararası sendikacılığın neye benzediğini zor yoldan anlayacaksınız.”

İTF’in açıklamasının son bölümünde ise Borusan Grubu CEO’su Erkan Kafadar’a gönderilecek dilekçeyi imzalayarak sendikayla dayanışma gösterilmesi istendi.

Kendini fark yaratan ve değer yaratan yeşil-eko liman olarak tanıtan Borusan Liman, Gemlik’te, 52 bin metre karelik gümrüklü ve gümrüksüz alanda liman ve terminal hizmetleri veriyor. Borusan Liman, kendi filarmoni orkestrasına sahip olması da dahil olmak üzere Türkiye’de kültür ve sanata yaptığı katkılarla gurur duyan Borusan Grubu’nun bir iştirakidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çalışma Hayatı Haberleri