CHP’de Ankara için konuşulan isimler

Adem Yavuz Irgatoğlu

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimlerine sayılı günler kalırken, partilerdeki aday adaylık süreçleri de hız kazandı.

AK Parti’de belediye başkan aday adaylık süreci tamamlandı. Ana muhalefet partisi CHP’de ise meclis üyesi adaylık başvuruları 28 Kasım’da sona eriyor.

Cumhur İttifakı’nın bu seçimlere de iş birliği halinde girme kararına karşı, Millet İttifakı’ndaki dağınıklık en çok da “CHP tek başına ne yapacak?” sorusunu gündeme getiriyor. Çünkü İYİ Parti’de bir taraftan istifalar devam ederken, diğer taraftan da “Yerel seçimlere özü başımıza gireceğiz.” söylemi güçlü bir şekilde tekrarlanıyor. Hal böyle olunca çok sayıda seçim kaybeden ama 2019’da Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok büyük şehirde belediye başkanlığını kazanan CHP’nin bu seçimlerdeki sınavı merak ediliyor.

CHP’DE KAFALAR KARIŞIK!

Bu kafa karışıklığının nedenini birazdan izah edeceğim. Öncelikle çiçeği burnunda Genel Başkan Özgür Özel başkanlığındaki MYK ve PM toplantısından birkaç not aktarmak istiyorum.

CHP MYK’sı ve PM’si yerel seçimleri masaya yatırdı, küskünleri, cezalandırılanları “yuvaya davet” etmeye başladı. Bu küskünler arasında ilk sırada Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan geliyor. Son PM toplantısında Özcan’ın partisine geri dönmesine karar verildi. Tanju Özcan ise partisine muhtemelen bir şartla dönecek: CHP’nin Bolu Belediye Başkan Adayı olacak.

Öte yandan CHP’de Ankara, İstanbul ve Aydın Belediye Başkanları (daha önce de ilan edildiği gibi) tekrar aday gösterilecek. Bu isimler dışındaki belediye başkanları için ‘memnuniyet anketi yaptırılırken (ki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in buna itirazı vardı), diğer isimler için de ‘eğilim yoklaması’ yaptırılacağı ifade ediliyor.

CHP’deki kafa karışıklığı tam da burada ortaya çıkıyor.

CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol ile yaptığımız röportajı 22 Kasım’da anadolugazete.com.tr’den okuyucularımızla paylaştık. Ümit Bey’e CHP’nin hangi yöntemi benimseyeceğini sorduğumuzda CHP Genel Merkezinin henüz bir karar vermediğini ifade etmişti.

Çünkü CHP’de güçlü olan yerler, kazanma ihtimali olan il ve ilçeler ile seçim yarışında zorlanılan bölgeler var. Durum böyle olunca CHP’nin çok güçlü olduğu bazı yerlerde hâkim gözetiminde ‘ön seçim’ seçeneği gündemde. Şu anda Özgür Özel’in en çok eleştirildiği konuların başında “Ön seçimin yapılamayacağı” geliyor.

CHP’DE ANKARA İÇİN BU İSİMLER KONUŞULUYOR

Gelelim CHP’de Ankara için en çok konuşulan ve öne çıkan isimlere…

Yenimahalle için hâlâ en güçlü isim olan ve “abi” rolünde bulunan Fethi Yaşar favori aday olmakla birlikte iddialı aday adaylarından biri de önceki dönemlerde Yenimahalle Belediye Meclis Başkanvekilliği de yapan Elektrik Mühendisi İbrahim Aksöz konuşuluyor.

CHP açısından “garanti” gözüyle bakılan Çankaya için 20’den fazla isim konuşuluyor. Mevcut Başkan Alper Taşdelen’in yeniden aday gösterilmeyeceği kulislerde sıkça dillendirilirken; Çankaya için genç adaylar, hatta kadın adayın gösterileceği iyice konuşulmaya başlandı.

Geçtiğimiz günlerde Eski Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın da aday adaylık başvurusu yapabileceği haberlerini okurlarımızla paylaşmıştık. CHP açısından en fazla sürprizin yaşanacağı ilçe Çankaya gibi görünüyor.

Mamak’ta ise ortalık karışık! Üzerinde netleşen isimler henüz olmasa da geçmişte CHP’de Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adaylığında bulunan Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Metin Özarslan ismi bir adıma öne çıkmış durumda. Yine Mamak için konuşulan bir başka isim de CHP Yüksek Disiplin Kurulu Genel Sekreterliği görevinde bulunan Av. Selahattin Emre.

Etimesgut ve Keçiören’de durum biraz daha farklı. Bu ilçelerde Orta Anadolu nüfusu ağırlıkta. O nedenle bu dengeleri gözetecek adaylar daha şanslı görünüyor.

Hâlihazırda ABB’de bürokrat olan, belediyecilik tecrübesi bulunan Bekir Ödemiş ismi Etimesgut için en çok konuşulan profil olarak kulağımıza geliyor.

Keçiören’de ise Ankaralı İş İnsanı Haydar Erseven, Belediye Meclis Gurup Başkanvekili Durak Karabulut gibi isimlerin yanı sıra; Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya ve 28. Dönem CHP Ankara Milletvekili Adayı Erol Tosun isimleri de konuşulanlar arasında. Her iki ismin Kırşehirli olması Keçiören’de adaylık şansını arttırıyor.

Konuşulan ve tartışılanlara bakınca CHP’de aday belirleme süreci yine sancılı geçecek gibi görünüyor. Yeni yönetimin ilk büyük sınavı ise 2024 Yerel Seçimleri olacak.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.