Cumhuriyet 100 yaşında

Aysel Ayşe Aygün Özer

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bize armağanı olan cumhuriyet 100 yaşında.

Bu vatan, bu toprak, bu bayrak için onlarca bedel ödendi cumhuriyetin temelleri atıldı.

Özgürce yaşayabilmemiz için ay yıldızlı bayrağın altında cumhuriyetimiz 100 yaşına girdi.

Cumhuriyet, demokrasinin temel ilkelerinin uygulandığı bir yönetim şeklidir.

Cumhuriyetimiz ilan edilmemiş olsaydı ülkemizde kadın erkek eşitliği olmaz özgür bir yaşam olmaz düşünce özgürlüğümüz olmaz kendi seçimlerimizi rahatlıkla yapamamış olurduk.

Yönetim şeklimiz cumhuriyet olmasaydı, demokratik toplum olamazdık. Hak ve özgürlüklere sahip olamazdık. Bizi yöneten insanları özgürce seçemez, istediğimiz şekilde yaşayamazdık… ve daha nicesi… Sahip olduğumuz hazinenin ve onun emanetçisi olan bizler buna sahip çıkmalıyız.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29 Ekim 1923’te gerçekleşen oturumunda Mustafa Kemal Atatürk’ün hazırladığı anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesiyle gerçekleşmiştir. Bu teklif ile Türkiye Devleti’nin yönetim şekli cumhuriyet olarak belirlenmiştir.

Cumhuriyetin ilanı Türk toplumunu çağdaşlaştırmayı amaçlamıştır. Bu ilan Türk Devrimi’nin önemli bir parçasıdır. Cumhuriyetin ilanı ile yenileşme ve reformlar hızlı bir şekilde gerçekleşmeye başlamıştır.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi "Bütün dünya bilsin ki, benim için bir yandaşlık vardır: Cumhuriyet yandaşlığı, düşünsel ve toplumsal devrim yandaşlığı." Bu noktada yeni Türkiye topluluğunda, bir bireyi bunun dışında düşünmek istemiyorum.

Türkiye'de "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir." kuralını devlet yönetimine yerleştiren ve demokrasiyi taçlandıran cumhuriyetin ilanının üzerinden 100 yıl geçti

Atamızın izinde daha güzel aydınlık nice yıllara

Saygılarımla