Değirmen, belli bir yaşın üzerindekiler için ya gönülde ya gözde, ya türküde ya özde yaşayan insanlık tarihin en değerli miraslarından biridir.
İnsan izlerini 12 bin yıl takip ettiğimiz Göbeklitepe’de ilk göze çarpan unsurlardan biri de tahıl üretimi ve bu ürünlerin işlenmesidir. Yani ilkel el değirmenleri ile un elde edilmesidir.
Hayatında hiç değirmen görmemiş olanlar bile bilmeli ki bu gün sen varsan bir değirmende öğütülmüş unla beslenen büyük, büyük, en büyük deden sayesindedir!
Önce bir tespit:
Değirmeni unutup bir yere varamazsın
Değirmen ilaç, yoksa, yaranı saramazsın
Değirmeni yıkarak bir yere varamazsın
Değirmen varlığını bambaşka sürdürüyor
Nereden biliyorsun, diyenler için anlatayım:
Geçenlerde kalabalık bir medya leşkeri ile Değirmen ve Sektör Makineleri Üreticileri Derneği (DESMÜD) Başkanı Zeki Demirtaşoğlu’nun bazı yönetim kurulu üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısındaydık.
Çok faydalandığımız, ülkemiz adına çok sevindiğimiz ve dünya çapında rakipsiz başarılara imza attığımız bir sektörü tanıdık.
Böylesine büyük bir başarının mümessili olanlar adına konuşan Başkan Zeki Demirtaşolu’na, “Sayın Başkan sektörünüzü, derneğini tanımıyor, bilmiyor olmamız ya sizin ya da bizim hatamız” dedim.
Hatalarını kabullendiler!
Bundan sonra farklı bir DESMÜD olacak ekonomi ve sivil toplum dünyasının içinde.
Olaya tersinden bakalım:
DESMÜD gizli kalmasa belki ilgi görmezdi
Benim gibi cahiller üzerinde durmazdı
Zeki Başkan hedefi on ikiden vurmazdı
Anladık ki bu sektör: En değerli, korunsun
Bu sözlerim kuru laf değil. DESMÜD) Genel Başkanı Zeki Demirtaşoğlu anlattı:
-Bizim yurt içinde hemen hiç pazarımız yok…
-Dünya çapında bir şöhretimiz var ve dünyada rakibimiz yok.
-Ürettiğimizin yüzde 95 ile yüzde 97’sini yurt dışına satıyoruz. 2 milyar dolara yakın ihracat yapıyoruz ama 2023 hedefimiz 7 milyar dolar.
-Yani sektör makineleri ihracatında dünyada açık ara birinciyiz. Rakibimiz Almanya, İtalya, Japonya Brezilya ama bu ülkelerin sadece birer tane firması var. Bizim 40 firmamız dünyanın her yerine makine satıyor.
-Bize göre en değerli sektörüz… Çünkü 1 kg undan 16 dolar katma değer sağlıyoruz. Bu kısa süre öncesine kadar 1.5 dolar idi.
-Sektör kendi içinde ve dışında pek çok yan sektörü kapsıyor. Yerlilik oranı en yüksek sektörüz.
-Dünyanın en büyük sektör fuarlarını ve konferanslarını biz düzenliyoruz. 31 Ekim-1 Kasım 2019 tarihleri arasında Antalya Belek’te Dünya Değirmen Teknolojleri Konferans ve Sergisini yerli ve yabancı katılımcılarımızla birlikte gerçekleştireceğiz.
-Bizi sadece değirmenci gibi gören herkese özellikle de sektörümüzle ilgili yetkililere, bürokratlara belirttiğimiz gibi: Türkiye’de endüstri 0.5’i uygulayan belki de tek sektörüz.
- Buna rağmen devletin bizden haberi yok. Hiçbir üyemiz Sanayi Bakanlığının yolunu bilmez.
Böyle bir sektör el üstünde tutulmalı. Ne ihtiyacı varsa yerine getirilmeli.
Ancak kimi zaman ‘mevzuat hazretleri’ kimi zaman ‘bürokrasi cenderesi’ yol kesse de, ‘durmak yok yola devam’ın hakkını veren Değirmen ve Sektör Makineleri Üreticileri, çok ama çok büyük başarılara imza atmış, atmaya devam ediyor.
Bu yüzden, DESMÜD Başkanı Demirtaşoğlu haykırıyor:
-Sanayi Bakanlığı bir envanter çıkarmalı ve katma değerli sektörlere katkı sağlamalı.
-Yetkililer bize sahip çıkmalı. ÖRNEK: Türkmenistan’da bir fuara gittim 56 bin TL harcadım. Devlet 12 TL’sini karşıladı. Ben bir daha o fuara gitmem. Çünkü iş bağlasam bile bu masrafımı kurtaramam…
-Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzaladık, eleman yetiştiriyoruz. Babadan oğlu, ustadan çırağa yöntemini eğitim ile taçlandıracağız. Fırıncılık okulu olmalı.
-Eğitilenler için iş garantisi olacak… Bu elemanları yurt dışında kurduğumuz fabrikalarda da istihdam edeceğiz.
-YÖK ile görüşüp Çorum, Konya, Gaziantep’teki üniversitelerde Değirmencilik Bölümü açılmasını isteyeceğiz…
-Eğitim eksikliği kadar planlama eksikliği de var. Bunlar da giderilmeli…
-Çocuklar sanayiye alıştırılmalı… Staj için geldikleri birkaç gün yeterli olmuyor. İşyerinin servisine binmeli, yemekhanesinde yemek yemeli, üretimin içinde olmalı…
-Ya bize yardım edin ya da bizi bir OSB içinde toplayın.
-Ankara’da uluslararası kurs merkezi kurmak istiyoruz. Bakanlıklardan, belediyelerden, Ankara Kalkınma Ajansından yardım bekliyoruz…
SON SÖZÜ BEN DİYEYİM
Yetkililer ne olur bu sesi siz de duyun
Görevinizi yapıp taşı gediğe koyun
İdare-i maslahat bitsin kurala uyun
Değirmenci olunuz vatan-millet aşkına…