Değişmezefe: Bodrum beton yığınlarına dönmek üzere

Veli Sarıtoprak

Başkanın konuğu köşesine çalışkan ve idealist bir iş kadını Serap Değişmez Efe misafir oldu. Kendisi bir Bodrum tutkunu. Sosyal ve kültürel faaliyetlere adamış ve Bodrum için çarpan bir kalbe sahip Serap Efe ile Bodrum u konuştuk.

Veli Sarıtoprak: Sizi biraz tanıyalım, bize kendinizden bahseder misiniz?

Serap Değişmezefe: 1960 Bursa doğumluyum Bursa’ da Restoran hizmeti veren bir ailenin sokağa adı verilen istiklal savaşı gazisi akıncı Arap Şükrü’ nün torunuyum aynı sokakta şarap imalatçısı bir ailenin torunu olan ÖZCAN EFE ile evliyim Yahudilik sokağında doğup büyümem benim hayata geniş açıdan bakmamı sağladı Bodrum’da Hebil Koyunda Pescado Gurme adlı restoranımızı eşimle birlikte işletmeciliğini yapmaktayım.

Veli Sarıtoprak: Sivil toplum hayatınız nasıl başladı?

Serap Değişmezefe: 1988 yılında Bursa’da başladı hocam emin iler tarafından kuruluan aynı zamanda sanat eğitimi aldığım atölyede dört yıl Bursa kadın ressamlar derneği 13 yıl devlet güzel sanatlar galerisi yönetim kurulu başkanlıkları yaptığım o dönemde Türk kadınlar birliği, psikologlar derneği, sokak çocukları derneği Sempozyumlar (İstanbul resim heykel müzesi müdürü, Kemal İskender, tarihçi yazar Özkaneroğlu, söyleşiler değerli sanatçımız rahmetli Komet Gürkan Coşkun, konserler, Tuluyhan Uğurlu ile yaptığımız çalışmalarda topluma hizmet etmenin önemini anladım.

Veli Sarıtoprak: Kaç yıldır Bodrumdasınız ve hangi çalışmalar içindesiniz?

Serap Değişmezefe: 2011 yılından bu yana Bodrum7da yaşıyorum, Bodrum’daki sanat serüvenim bir Gülsün Erbil projesi olan şu an 20. yılını kutlayan 20’yi aşkın ilde eş zamanlı yapılan Cumhuriyetimize sanatçılar tarafından gerçekleştirilen bir saygı projesidir. 2011 yılından itibaren ekim geçidinin Bodrum proje koordinatörüyüm ilk sergimiz 2011 yılında Dart Sanat Galerisinde gerçekleşmiştir diğerleri 2017 yılından itibaren işletmeciliğini yaptığım Yalıkavak Sanat Evi Pescado Sanat Galerisi’nde gerçekleştirmiştir. 2017 yılında kurulan Pescado Sanat Galerisi SERÇEV kuruluşu ile iş birliği içerisinde olan toplumun sanat görüşünü arttırmak için sanat hizmetine devam eden bir oluşumdur içerisinde 2013 yılından itibaren proje koordinatörlüğünü üstlendiğim Uluslararası Bodrum Bienali’nin ofisi de bulunmaktadır. 2013 yılından itibaren başlatılan Bienal önümüzdeki yıllarda 4. Süne hazırlanmaktadır. Bodrum Lions Külübü üyesi olmaktan gurur duyduğumu da ilave etmek isterim.

Veli Sarıtoprak: Bodrum kültür ve sanat yaşamı hakkında neler söylersiniz?

Serap Değişmezefe: İnsan oğlunun Bodrum macerasının 3500 yıllık tarihi, kadim medeniyetlerden miras aldığı sanat, kültür ve tarihi dokusu ile Lelek, Karia, Pers, Dor, Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi uygarlıkların izlerini barındırır ünlü tarihçi Hameros tarafından ebedi Mavilikler Cenneti olarak adlandırılan Bodrum Cevat Şakir Kabaağaç’lının mavinin en güzelini bulduğu Bodrum tüm sanatçılara da ilham kaynağı olmuştur. İlhan Koman, Bedri Rahmi Eyüpoğlu başta olmak üzere Bodrum’un ilhamını dünyaya taşımışlardır. İlk mavi yolculuk 1945 yılında gerçekleşmiştir bu yolculukta dönemin ünlü yazarları ve sanatçıları da vardır Sabahattin Eyüpoğlu Erol Güney, Sabahattin Ali, Necati Cumalı, Fuat Ömer Keskinoğlu ve Tabii Balıkçı Mavi Yolculuk Balıkçı’dan armağandır Bodrum onun yakın arkadaşı Girit kökenli Mustafa ESİM (Paluko) da vardır 18. yüzyılın ilk çeyreğinde adaya ayak basan Kaptan’ı Derya kızıl hisarlı Mustafa Paşa ve Neyzen ile harmanlanmış bir coğrafyada olduğumu hissetmek beni 1. Uluslararası Bodrum Bianeli (AGANTA BURİNA BURİNATA) Bodrum marinada Kaptanı Derya Kızıl Hisarlı Mustafa Paşanın o dönemde Bodrum’ u korsanlardan koruyup yelken yapımıyla uğraştığı yerde bir yelkenli yapıtı ile katılımımı sağladım ünlü ressamların bulunduğu bir katalogda çalışmam yerini buldu o yelkenli ile bu güne kadar yerini bile bilmediğim bir beldenin tanımadığım ve neden burası diye sorguladığım yerde kaptanın türbesinin başında yapıtım ile burada başlayan yolcuğum devam etmekte, Bodrum sanat hayatı her sanatçının kendi öyküsünü taşıdığı ruhunu gördüğü ve geride bıraktıklarını ve bundan sonra yapacaklarını hissettiği yerdir.

Veli Sarıtoprak: Bu çalışmalarınız esnasında Bodrum Belediyesinin ve Başkan Ahmet Aras’ın yaklaşımları nasıl?

Serap Değişmezefe: Bodrum Belediye Başkanımız ve Bodrum Belediyesi Sayın Ahmet Aras ile birlikte sanatçıya desteklerini ve Bodrum’u sanat fuarları ile sanat kimliğini korumaktadır bu konudaki yaklaşımları biz sanatçıları çok mutlu etmektedir.

Veli Sarıtoprak: Kimlerin desteğini ve katkısı daha çok oluyor?

Serap Değişmezefe: TÜSİAV ailesinden çok değerli başkanım Veli Sarıtoprak ile gönüllü temsilcisi olduğum Serebler Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV) ailesinden Şebnem Astarcı ile tanışmam 2017 yılında açılan Yalıkavak Sanat Evi Pescado Sanat Galerisi’nde gerçekleşmiştir Bodrum’un sanat hayatına katkıda bulunmuştur değerli başkanlarımın desteği ile daha geniş bir platforma ulaşacaktır bu oluşuma katkıları için sayın başkanım Ahmet Aras’a Sayın Başkanım Veli Sarıtoprak’a, Sayın Başkanım Hülya Kİirçuval’a, Sayın Başkanım Numan Cömert’e ve bizi destekleyen gönüllü dostlarımıza teşekkür ederiz.

Veli Sarıtoprak: Bodrum’un geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Serap Değişmezefe: 13 yıldır yaşadığım Bodrum şairlere sanatçılara ilham olmuş bu belde üzülerek belirtmeliyim beton yığınlarına dönmek üzere, bu kadar ilgi duyulan bu beldeye bir yığın sorunu ile karşı koyabilmenin zorluğunu görerek değerli belediye başkanımız Ahmet Aras’a kolaylıklar diliyorum umarım el ele bütün bu sorunların üstesinden gelebiliriz.

Veli Sarıtoprak: Bodrumda yaşamak nasıl bir şey?

Serap Değişmezefe: Sabah sizi selamlayan kuşlara günaydın derken, başınızın ve gözünüzün görebildiği sonsuz mavi ile buluşmak, begonvillerin şarkısını dinlerken, gece yayılan mis gibi çiçeklerin kokusunu içinize çekmek, balıkların dansını izlerken hayatın anlamını bulmak.

Benimle bu güzel söyleyişi gerçekleştiren, tanımaktan onur duyduğum değerli Başkanım Veli Sarıtoprak’a Bodrum’dan Cevat Şakir Kabaağaçlı selamı ile AGANTA’ya en derin sevgi ve saygılarımla…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.